Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia nu a luat decizia finală pentru intrarea României în Schengen. Eurodeputat suedez: Populismul, de vină pentru rezoluție

Suedia nu a luat încă o decizie finală în privința intrării României și Bulgaria în Spațiul Schengen. Asta a declarat un eurodeputat suedez pentru Euronews Bulgaria, după ce parlamentul de la Stockholm a adoptat o rezoluție prin care recomandă guvernului țării să nu voteze extinderea spațiului de liberă circulație.

Evident, cele mai mari două partide de opoziție (din Suedia n.red.) nu vor ca Bulgaria și România să adere la Schengen. Ne puteți spune care sunt principalele argumente pentru care se opun?

„Ei bine, după cum ați spus, social-democrații, împreună cu democrații suedezi au anunțat că vor vota împotriva extinderii spațiului Schengen. Și știți că Guvernul suedez trebuie să se consulte cu Parlamentul înainte de a merge la Consiliul de la Bruxelles. Din câte aud de la aceste partide, ele se tem că va fi mai greu de combătut criminalitatea transfrontalieră, că va fi mai greu de luptat cu traficul de arme, droguri și astfel de lucruri. Dar eu cred că sunt doar prejudecăți și consider că aceste partide au o abordare populistă și naționalistă. O regret sincer și cred că este nedemnă, chiar rușinoasă pentru Suedia,” a declarat Karin Karlsbro, eurodeputat suedez, grupul Renew Europe.

Decizia celor două partide s-ar putea schimba

Ce mecanisme au Parlamentul European și Comisia Europeană pentru a încerca să convingă Suedia, Țările de Jos, acum se vorbește și de Danemarca să accepte Bulgaria și România?

„În cazul Suediei, există o procedură care cere ca guvernul să se consulte mai întâi cu Comisia pentru Afaceri Europene (din Parlament n.red.) înainte de merge la Consiliului European. Pur și simplu acesta este modul în care funcționează lucrurile. În Parlament, după cum știți, avem partide alese și fiecare are o poziție.  Este ceva ce pur și simplu trebuie să acceptăm. Dar cred că ar trebui să existe o dezbatere publică pe acest subiect. Și trebuie să analizăm de ce s-a întâmplat așa. Îmi pare foarte rău pentru aceste circumstanțe, dar este important să le subliniez,” a declarat Karin Karlsbro, eurodeputat suedez, grupul Renew Europe.

Karin Karlsbro a declarat că există o șansă ca aceste partide să se răzgândească, deși acest lucru nu este garantat.

„Cum încă nu există o decizie finală, există întotdeauna speranța și șansa să se răzgândească. Nu sunt sigură că acest lucru se va întâmpla, dar pentru mine este important ca această problemă să fie subliniată și evidențiată. Trebuie să ne întrebăm „de ce”. Deoarece, după cum am spus, este un moment în care trebuie să fim uniți și să luptăm pentru valorile europene. Trebuie să ne respectăm reciproc și să apreciem eforturile depuse de diferitele țări pentru a atinge obiective și ambiții comune,” a explicat Karin Karlsbro, eurodeputat suedez, grupul Renew Europe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE