Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care în raportul CE pe tema aderării la Schengen nu apare nicio trimitere la MCV. Explicațiile date de Adina Vălean

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că Raportul Comisiei Europene pe tema aderării la Schengen subliniază pregătirea României pentru aderarea la Schengen.

Adina Vălean a explicat pentru Euronews România de ce în document nu apare nicio trimitere la mecanismul de cooperare și verificare (MCV).

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi: „Este un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni foarte elogioși despre nivelul de pregătire și contribuția pe care România, dar și celelalte două state, Bulgaria și Croația îl pot aduce spațiului Schengen. Este cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată. MCV nu face parte dintr-un raport pe Schengen pentru simplul fapt că nu există o corelare directă între ele.”

Ce este MCV-ul?

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată.

De aceea, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

România îndeplinește condițiile

România îndeplinește condițiile pentru Schengen. Este afirmația făcută miercuri de comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson.

Ylva Johansson, comisar European pentru Afaceri Interne: „Bulgaria, România și Croația au îndeplinit toate condițiile, au proceduri implementate, infrastructură, Bulgaria și România au beneficiat de o inspecție luna trecută din 17 state membre din agențiile noastre. Acestea au evaluat situația. Evaluarea e pozitivă, dar întărește și confirmarea că sunt pregătite aceste țări să adere la Schengen.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE