Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană se pregătește să lase Ungaria fără miliarde de euro din fondurile europene

Comisia Europeană urmează să recomande, cel mai probabil, ca Ungariei să-i fie retrase miliarde de euro din fondurile europene, în condițiile în care autoritățile de la Budapesta nu au reușit să realizeze reformele anticorupție a proteja banii din bugetul comunitar, relatează Euronews.com.

De altfel, europarlamentarii urmează să voteze joi o rezoluție prin care cer suspendarea fondurilor europene în cazul Ungariei pentru încălcarea statului de drept.

În septembrie, Executivul comunitar a cerut ca Ungariei să-i fie tăiate fondurile europene în valoare de 7,5 miliarde de euro din cauza unor acte de corupție, ceea de a declanșat mecanismul privind statul de drept.

Suma reprezintă aproape 65% din totalul banilor pe care Budapesta îi primește prin programele europene de coeziune.

Ungaria ar fi putut primi banii dacă ar fi adoptat, până la termenul limită de 19 noiembrie, 17 măsuri remediale pe care le negociase cu Comisia Europeană.

Măsurile aveau ca scop înlăturarea „neregulilor sistematice” din procesul de achiziții publice, conflictul de interese din partea funcționarilor guvernamentali și deficiențele în investigarea și urmărirea penală a cazurilor referitoare la fondurile europene.

Autoritățile de la Budapesta susțin că au transmis documentele necesare până la data de 19 noiembrie, iar Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, s-a declarat „foarte optimistă” că fondurile vor fi deblocate.

În schimb, Comisia Europeană a apreciat că Ungaria nu a implementat reformele necesare, iar o decizie privind blocarea fondurilor ar urma să fie adoptată de Consiliul UE. Astfel, reprezentanții celor 27 de state membre sunt așteptați să-și exprime votul, la mijlocul lunii noiembrie, fiind nevoie de o majoritate calificată pentru a bloca plata fondurilor europene.

Într-un alt dosar, Comisia Europeană ia în calcul suspendarea plății a 5,8 miliarde de euro din PNRR-ul Ungariei, fiind singura țară care a nu a avut planul aprobat de Bruxelles. Guvernul condus de Viktor Orban nu a primit încă niciun fel de bani din facilitatea de recuperare și reziliență de peste 800 de miliarde de euro a blocului comunitar.

Executivul comunitar a precizat că va aproba PNRR-ul Ungariei până la finalul anului, însă, așa cum a procedat în vară în cazul Poloniei, va stabili mai multe jaloane pe care Budapesta va trebui să le îndeplinească pentru a primi tranșele de bani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE