Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa va trimite generatoare în Ucraina pentru a evita riscul major al unei pene totale de curent

Parlamentul European, împreună cu Eurocities, o rețea de mari orașe europene, a propus să doneze generatoare de electricitate pentru a ajuta Ucraina să facă față acestei ierni.

Ucraina se află în pragul unei catastrofe umanitare în această iarnă, după săptămâni de atacuri intense ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării.

Până la zece milioane de cetățeni trăiesc fără electricitate, în timp ce în mai multe zone a început deja să ningă, iar temperaturile din unele regiuni au scăzut până la -10ºC.

Livrarea se va face „în câteva zile”

Livrarea generatoarelor se va face „în câteva zile” pentru a ajuta anumite zone specifice care se confruntă acum cu o iarnă foarte dificilă, fără electricitate, încălzire sau apă potabilă din cauza atacurilor.

„Vrem să transformăm cuvintele noastre în fapte (...) Ucrainenii se confruntă cu o adevărată urgență în ceea ce privește energia. Acest Parlament a dat dovadă de o solidaritate remarcabilă cu Ucraina pe fronturile umanitar, militar și financiar. Acum au nevoie de sprijin practic pentru a trece peste iarnă”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Euronews.

Metsola a adăugat că generatoarele vor restabili alimentarea cu energie electrică de bază a locuințelor, spitalelor și școlilor. Serviciile de bază, cum ar fi apa potabilă, ar putea fi, de asemenea, reluate.

„Riscul unei pene totale de curent este foarte mare”

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, care a participat la conferința de presă online, a declarat că „viteza de distrugere depășește viteza de reparare”.

Vizibil îngrijorat de una dintre „cele mai aspre ierni din istoria modernă a țării”, el a afirmat că „riscul unei pene totale de curent este foarte mare”.

Numărul de generatoare care vor fi trimise în Ucraina nu a fost precizat în timpul conferinței de presă.

Președintele Eurocities, Dario Nardella, a declarat că cele 200 de orașe reprezentate de rețea vor trimite fiecare mai mult de un generator. De îndată ce unul dintre orașele europene își va exprima interesul de a participa, procedura va fi lansată.

Metsola a precizat că se lucrează cu Comisia Europeană pentru o posibilă activare a mecanismului de protecție civilă. Generatorul va fi apoi transportat la un centru de operațiuni european și de acolo va fi trimis în Ucraina.

UE a furnizat deja 500 de generatoare prin același mecanism și alte 300 finanțate prin ajutor umanitar. Pentru guvernul ucrainean, prioritatea este refacerea rețelei electrice din țară, pentru care a cerut ajutorul Europei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE