Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce rămâne Republica Moldova pe întuneric. Energia importată din România ajunge tot prin Ucraina bombardată de ruși

Republica Moldova își cumpără, de trei săptămâni, circa 80% din necesarul de energie electrică din România, dar aceasta ajunge până la consumatori pe o cale riscantă. Vine printr-o singură linie de înaltă tensiune, care trece prin sudul Ucrainei și prin regiunea transnistreană.

Când Rusia bombardează țintit infrastructura energetică din unele zone din Ucraina, linia de 400 de kilovolți Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan se deconectează, iar R. Moldova este tăiată de la singura sursă de curent care i-a mai rămas – România. S-a întâmplat deja de 2 ori – pe 15 și pe 23 noiembrie, explică jurnaliștii de la Radio Europa Liberă Moldova.

Abia ajuns la Cuciurgan, curentul românesc poate fi transportat înapoi pe malul drept al Nistrului, către consumatorii din Chișinău și alte localități. Altă infrastructură electrică capabilă să aducă suficientă energie românească direct la Chișinău nu există încă.

De la Vulcănești, o linie de tensiune înaltă pentru transportarea curentului spre Chișinău se mai află la o fază incipientă. Construcția a început în noiembrie 2021 urmând să dureze 3 ani și 4 luni.

„Au fost multe întârzieri din cauză că nu se dorea cu adevărat construcția liniei. În R. Moldova, situația nu părea atât de urgentă. Se mai aștepta ca Ucraina să se racordeze la sistemul european”, a spus într-un interviu recent Europei Libere Otilia Nuțu, analistă de politici publice în energie a think tank-ului Expert Forum.

O altă linie de înaltă tensiune care ar conecta R. Moldova și România a mai fost proiectată peste Prut în zona de nord, între Suceava și Bălți. Nu este însă un proiect „foarte avansat”.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, convoacă astăzi, în prima parte a zilei, Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia se vor discuta provocările generate de asigurarea resurselor energetice ale Moldovei.

Republica Moldova a fost afectată de întreruperi masive în alimentarea cu electricitate, după noi bombardamente ale Rusiei în Ucraina. Pe lângă capitala Chișinău, au mai fost afectate și alte localități ale Moldovei. De asemenea, și Kievul a rămas parțial fără electricitate după ce mai multe explozii au fost auzite în cartiere ale capitalei ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE