Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a votat bugetul UE pentru 2023: Ucraina și Moldova vor primi peste 200 de milioane de euro

Parlamentul European a votat miercuri bugetul blocului comunitar pentru 2023. Bugetul negociat de eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost adoptat cu 492 de voturi pentru, 66 împotrivă și 46 de abțineri.

Câți bani s-au obținut

În urma negocierilor cu Consiliul, Parlamentul European a obținut 1.048,7 de milioane de euro (peste suma propusă inițial de Comisie în proiectul de buget), pentru a finanța programe și politici esențiale, care abordează consecințele războiului din Ucraina, criza energetică, migrația, educația, mediul, digitalizarea, sănătatea și lupta anticorupție. Totodată, banii vor contribui la redresarea economiilor europene în urma pandemiei și la consolidarea eforturilor către tranziția verde și digitală.

“O mamă aprinde cuptorul pentru a găti copiilor, singura dată săptămâna asta, ca să nu consume prea mult gaz, pentru că a devenit prea scump. Un român student renunță la bursa Erasmus câștigată pe merit, deoarece nu-i mai ajung cei 500 de euro pe care îi primește și n-are bani deacasă. Frații noștri de peste Prut fac frigul. Extremiștii își freacă palmele și abia așteaptă să nu intrăm în Schengen. Nu ştiu cum va arăta 2023. Ştiu doar că UE trebuie să fie alături de cetățeniisăi şi de prietenii care se luptă pentru pace şi democrație”, a declarat Nicu Ștefănuță, negociatorul șef al Bugetului UE.

Unde se duc banii

Finanțarea suplimentară merge către programe europene precum:

Erasmus+, care primește 120 de milioane de euro pentru a sprijini studenții și profesorii din Ucraina,
Ajutorul umanitar, care primește cu 150 de milioane de euro în plus;
Fondul pentru azil, migrație și integrare, care primește cu 35 de milioane de euro în plus;
Instrumentul pentru managementul frontierelor și vize, care va primi în plus 10 milioane de euro;
Sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, care vor primi în plus 210 milioane de euro;
Mobilitate militară, care primește în plus 58,8 milioane de euro.

Au mai primit finanțare suplimentară și programul de cercetare Orizont Europa, Facilitatea Conectarea Europei, care finanțează construirea de rețele transeuropene de transport și energie de înaltă calitate, dar și programul LIFE pentru mediu și acțiune pentru climă, Mecanismul UE de protecție civilă (UCPM), Programul Europa Creativă, Programul Europa Digitală și Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi (care a fost suplimentat cu încă 20 de posturi).

Totodată, Parlamentul European a reușit să aducă cele 200 de milioane de euro tăiate de către Consiliu pentru programul European pentru sănătate EU4Health și a obținut, în plus, încă 7,5 milioane de euro, având în vedere că pandemia COVID-19 nu s-a încheiat încă, iar sistemele naționale de sănătate au în continuare nevoie de ajutor pentru a deveni mai rezistente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE