Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Ucrainei, Denis Șmîhal: Ajutorul pe care l-a primit Ucraina de la începutul războiului se ridică la 23 de miliarde de dolari

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat vineri că, de la începutul invaziei ruse şi până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari, respectiv 22,24 miliarde de euro, sub formă de ajutor internaţional, transmite EFE.

"Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate şi independenţă", a declarat premierul ucrainean, care l-a primit vineri la Kiev pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Câți bani au dat SUA și UE

Din cele 23 de miliarde de dolari, 4,8 miliarde de dolari, respectiv 4,6 miliarde de euro, provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari, echivalentul a 8,2 miliarde de euro, au fost furnizate de SUA, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Potrivit lui Şmîhal, aceste fonduri au fost folosite pentru a finanţa, între altele, plata salariilor funcţionarilor, plata pensiilor, burselor şi a ajutoarelor de stat.

"Anul viitor sprijinul ţărilor aliate şi ale instituţiilor financiare internaţionale va fi de mare importanţă pentru noi", a subliniat premierul ucrainean.

La ce se așteaptă Kievul din 2023

În perspectiva anului 2023, Kievul se bazează să primească ajutoare din partea UE în valoare de 18 miliarde de euro, suficient pentru a acoperi deficitul bugetar în privinţa cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea ţării.

Dombrovskis a menţionat că o primă tranşă ar putea fi deblocată în ianuarie 2023, dar a amintit că programul de asistenţă macrofinanciară este condiţionat de mai multe aspecte, între care buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei.

"Va trebui să semnăm un memorandum de înţelegere, pentru care aşteptăm aprobarea finală a programului din partea parlamentarilor", a subliniat el.

În 2023, guvernul ucrainean se aşteaptă să primească 370 de milioane de dolari, echivalentul a 364 de milioane de euro, din partea SUA, pe care Congresul urmează să-i aprobe, a precizat Şmîhal.

Premierul ucrainean a mai spus că o a treia componentă a ajutorului financiar internaţional va fi reprezentată de un nou program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE