Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul nu se mai duce doar pe frontul de luptă. Ucraina și alte țări din Europa s-au confruntat cu atacuri cibernetice

Războiul nu se mai duce doar pe frontul de luptă. Ucraina, Republica Moldova sau țări din Uniunea Europeană, s-au confruntat cu diverse atacuri cibernetice. Atacatorii digitali au blocat site-uri guvernamentale sau au spart sistemele IT ale unor companii.

Rusia a testat capacitățile hackerilor și a atacat Ucraina, încă din 2015. Atunci, hackerii ruși au lansat un atac cibernetic care a distrus trei rețele regionale de distribuție a energiei electrice, lăsând 225.000 de ucraineni fără curent pentru câteva ore. În anul următor, Ucraina s-a confruntat cu o serie tot mai mare de atacuri cibernetice împotriva sectorului privat și a instituțiilor guvernamentale.

Înainte să invadeze Ucraina, Rusia a pus la cale un atac cibernetic care întrerupt conexiunile la internet prin satelit în întreaga Europa.

Ucrainenii încearcă să facă față Rusiei și pe frontul cibernetic. Kievul și-a creat o armată de profesioniști în securitate cibernetică, estimată la peste 400 de mii de voluntari. Printre aliații ucrainenilor este și gruparea Anonymous, care a atacat serviciile rusești de streaming și broadcasting.

Hackerii au atacat și țări din Uniunea Europeană

În februarie, mai multe companii de transport și de depozitare a petrolului din Europa au fost vizate de atacuri, fiind afectate zeci de terminale.

Și Republica Moldova s-a confruntat cu atacuri cibernetice. În noiembrie au fost sparte conturile de Telegram ale mai multor oficiali, printre care și cel al președintelui Maia Sandu. Ulterior, pe internet au apărut pretinse conversații dintre ministrul Justiției și secretarul Consiliului de Securitate de la Chișinău. Ministrul Justiției a declarat că dialogurile au fost trunchiate și rupte din context.

În 2020, Uniunea Europeană a impus primele sancțiuni împotriva a șase persoane și trei companii implicate în atacuri cibernetice semnificative sau tentative de atac cibernetic împotriva Uniunii sau a statelor membre. Sancțiunile au inclus interdicții de călătorie și înghețarea activelor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE