Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vicepremierul Andrei Spînu, după acuzațiile Gazprom: „Republica Molodva va plăti pentru tot gazul care îi este furnizat”

Gazul despre care compania rusă de stat Gazprom afirmă că este reţinut în Ucraina face parte din rezervele Republicii Moldova şi ţara va plăti pentru el, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu, informează Agerpres.

„Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este şi va fi plătit de Moldova”, a scris Spînu pe aplicaţia Telegram.

Potrivit Radio Chişinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite.

„Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigam independenţa energetică”, a subliniat vicepremierul moldovean.

Gazprom a acuzat Kievul că reţine cantităţile de gaz care erau destinate Republicii Moldova şi, în acest context, a anunţat că în 28 noiembrie va începe să reducă livrările de gaz către Republica Moldova via Ucraina.

Criză energetică fără precedent în Republica Molova

Efectele negative ale războiului din Ucraina se resimt puternic în Republica Moldova, care se confruntă cu una dintre cele mai mari crize energetice resimțite vreodată. Mai multe orașe din Republica Molodva, printre care și Chișinăul și Bălți au rămas fără curent electric.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut ajutor României pentru a depăși criza energetică. În acest context, Guvernul României a suplimentat cu 1,695 milioane de lei sprijinul bugetar direct de 50 milioane de euro acordat deja Republicii Moldova pentru consolidarea securităţii energetice, în baza aprobării unei note de informare privind actualizarea Planului anual de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară aferent anului 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE