Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE acordă Republicii Moldova un ajutor de 250 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică

Președintele Maia Sandu a anunțat, joi, că Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene un pachet de asistență în valoare de 250 de milioane de euro pentru a gestiona criza energetică. În acest context, Natalia Gavriliţa, șefa Executivului de la Chișinău, a precizat că autoritățile moldovene vor să ceară Uniunii Europene și 450 de milioane de euro, în condițiile în care Gazprom a redus livrările de gaze și a amenințat c-ar putea întrerupe livrările.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, s-a întâlnit, joi, la Chișinău, cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

„Mi-am exprimat recunoștința pentru tot sprijinul acordat de partenerii europeni țării noastre. Mulțumesc, în special, pentru pachetul de asistență în valoare de 250 milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice, anunțat azi de Ursula von der Leyen.

Această asistență financiară ne va ajuta să diversificăm sursele de energie și să oferim compensații cetățenilor cu venituri mici pentru a achita facturile în această iarnă. Banii europeni sunt investiți în reabilitarea drumurilor, în proiecte de dezvoltare a comunităților pentru a îmbunătăți viața oamenilor din Moldova.

Am reafirmat astăzi, în discuția cu doamna von der Leyen, angajamentul nostru puternic de a trece la următoarea etapă de integrare europeană - inițierea negocierilor. În acest sens, vom continua să insistăm pe implementarea reformelor cheie, în special cea a justiției, și pe lupta cu grupările corupte care încearcă în continuare să submineze statul și instituțiile sale”, a scris Maia Sandu, pe pagina ei de Facebook, în urma întrevederii cu șefa Executivului European.

Premierul Republicii Moldova, despre criza europeană a gazelor. „Cel mai rău scenariu ar fi o deconectare completă”

Totodată, premierul Natalia Gavrilița a precizat că Republica Moldova vrea să ceară statelor membre UE 450 de milioane de euro, pe fondul "posibilităţii foarte reale" ca Gazprom să tăia aprovizionarea cu gaze în această iarnă, arată portalul Deschide.md.

"Cel mai rău scenariu ar fi o deconectare completă", a declarat şefa executivului de la Chişinău într-un interviu pentru Politico.

În luna octombrie, compania rusă Gazprom a diminuat cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova și a amenințat cu o întrerupere totală „în orice moment”, invocând o dispută de plată. Decizia a fost catalogată de critici drept șantaj.

Aceste volume au scăzut la "50 la sută" din consumul de gaze în noiembrie, a mai explicat șefa Executivului de la Chișinău.

În plină criză energetică, Republica Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică la un preţ de patru ori mai mare decât pe piaţa europeană, a amintit Natalia Gavriliţa.

Din acest motiv, Republica Moldova vrea să ceară partenerilor europeni un ajutor în sumă de 450 de milioane de euro pentru această iarnă. Această solicitare va fi făcută la un summit de solidaritate găzduit de Franţa în data de 21 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE