Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen merge în Republica Moldova. „Situația energetică dezastruoasă” din țară, printre discuții

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunţat duminică pe Twitter că va întreprinde o vizită în Republica Moldova la mijlocul acestei săptămâni, după ce a avut o convorbire telefonică cu preşedinta Maia Sandu.

„Am discutat despre situaţia energetică dezastruoasă din Moldova. Lucrăm la un sprijin suplimentar pentru a ajuta Moldova să facă faţă nevoilor sale imediate de gaz şi energie electrică. Aştept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu Maia Sandu atunci când voi vizita Moldova la mijlocul săptămânii”, a scris Ursula von der Leyen în postarea sa.

Maia Sandu a declarat pe 1 noiembrie, la Bucureşti, că Republica Moldova trece printr-o criză energetică majoră din cauza războiului din Ucraina şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă.

„Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an. La fel de gravă este situaţia în ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim şi Guvernul de la Chişinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă”, a declarat Sandu în timpul vizitei efectuate în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE