Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu, în EUObserver: „Credem că putem rămâne o democrație doar ca parte a UE. Candidatura Republicii Moldova - o oportunitate geopolitică”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune, într-un editorial în prestigioasa publicație EUObserver, că Uniunea Europeană a devenit pricipalul partener politic, comercial și de investiții al țării sale.

Alegerea de a depune cererea de aderare la UE la 3 martie a confirmat dorința fără echivoc a Moldovei de a se ancora ferm în lumea liberă. Aspirația cetățenilor moldoveni de a adera la Uniunea Europeană nu a făcut decât să se întărească în cei 30 de ani de la obținerea independenței. Nu a fost o călătorie ușoară”, spune Maia Sandu, în editorialul „Candidatura Moldovei la UE - o oportunitate geopolitică.

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre progresele politice ale țării în ultimii ani. „În 30 de ani, fiecare schimbare de guvern din Moldova s-a produs prin alegeri pașnice. Toate guvernele care au încercat să instaureze autocrația sau să deraieze democrația au fost înlăturate. Și, cel mai important, toate guvernele, bune sau rele, au căutat relații strânse cu UE. În 2019, poporul moldovean i-a dat afară pe escroci de la guvernare. A votat în mod covârșitor pentru o clasă politică nouă, curată și pro-europeană la alegerile prezidențiale din 2020 și la alegerile parlamentare din 2021”, a subliniat Maia Sandu.

O oportunitate pentru a da speranță oamenilor

Potrivit Maiei Sandu, candidatura Moldovei la UE este o alegere bazată pe aspirațiile poporului. „Cererea de aderare a Moldovei la UE vine din dorința noastră puternică de a rămâne parte a lumii libere. Credem sincer că putem să ne consolidăm și să rămânem o democrație doar ca parte a UE. Unul din trei moldoveni este deja cetățean al UE. Mulți lucrează și studiază în UE. Probabil că ne-ați întâlnit - suntem bancherul dvs., asistenta medicală, colegul de facultate al copilului dvs. Moldovenii trăiesc cot la cot cu europenii, contribuind la sistemele de securitate socială, plătind taxe și contribuind la îmbogățirea patrimoniului cultural al UE. O Moldovă europeană nu numai că va aduce o mai mare stabilitate în Europa și în Est, ci va spori comerțul, va extinde prosperitatea și va stabiliza regiunea”, a dat asigurări Maia Sandu.

De asemenea, oferă o oportunitate de a ajunge la o soluționare pașnică a conflictului din Transnistria, ceea ce ne va permite să reintegrăm regiunea în Moldova și să ne consolidăm în continuare țara. Dar, cel mai important, o Moldovă europeană va contribui la realizarea obiectivului principal al UE - menținerea păcii pe continent”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

Înapoi în marea familie europeană

Rămâne mult de lucru acasă. Multe dintre reformele cerute de UE sunt exact aceleași schimbări pe care cetățenii noștri le cer de la guvern. Și noi vom reuși să le îndeplinim. Nu cerem scurtături și nu ne așteptăm la concesii. În aceste vremuri dificile, Moldova cere doar o oportunitate de a da speranță cetățenilor săi. Speranța că o Moldovă mai sigură, mai democratică și mai pașnică este încă posibilă. Speranța că aceștia încă se pot întoarce într-o Moldovă liberă și pro-europeană. Se spune că istoria se repetă. Moldova a fost întotdeauna un pământ european prins în disputele geopolitice. De data aceasta, contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru a readuce Moldova în marea familie europeană și a susține perspectiva europeană a acesteia pentru o regiune mai pașnică și mai stabilă, a conchis Maia Sandu, în editorialul din EUObserver.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE