Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente puternice în Ucraina. Milioane de ucraineni au rămas pe întuneric

Bombardamente puternice în Ucraina. Șase oameni au murit și 36 au fost răniți în urma raidurilor forțelor ruse. Au fost lovite lovite zone rezidențiale, inclusiv un bloc din Kiev. Ținta Moscovei a fost, din nou, și infrastructura energetică. Milioane de ucraineni au rămas pe întuneric.

Rachetele rusește au lăsat în beznă orașe mari precum Kiev, Lvov, Nikolaev sau Harkov. În multe regiuni, oamenii au rămas și fără apă și încălzire. Dificil a fost în special după căderea întunericului, când temperaturile au coborât sub 0 grade. Milioane de ucraineni au fost afectați, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Bombardamentele au afectat și Republica Moldova întrucât sistemele energetice dintre cele două țări sunt interconectate. Majoritatea localităților de peste Prut au rămas fără curent pentru câteva ore.

„Mulți oameni au fost răniți, s-au înregistrat și decese. Cât privește alimentarea cu energie electrică și apă, toți inginerii lucrează, salvatorii lucrează. Sunt implicate și autoritățile locale. Vom restabili totul și vom depăși provocările, pentru că suntem de neînvins”, a declarat Volodimir Zelenski.

Rusia face noi amenințări

Vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, Dmitri Medvedev, vizitat o uzină în care se produc rachete și a scris pe contul său de Telegram că dușmanii Rusiei așteaptă în zadar ca forța militară a Moscovei să se epuizeze. Există suficiente rachete pentru toată lumea, a adăugat Medvedev.

Ca în multe regiuni din Ucraina, penele de curent au afectat grav și orașul Lvov. Spitalele de acolo au funcționat doar datorită generatoarelor electrice, iar medicii au fost nevoiți să preia doar cazurile urgente. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anunță că va oferi companiei de transport de energie electrică Ukrenergo credite și granturi în valoare de 372 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina să mențină sistemul energetic stabil în această iarnă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE