Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE a trimis în Ucraina generatoare și adăposturi mobile, înainte de venirea iernii

UE a furnizat până în prezent Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de peste un miliard de euro și recent a trimis generatoare și adăposturi mobile pentru a preîntâmpina iarna, însă "este nevoie de mult mai mult", spun instituțiile europene, care își concentrează acum eforturile înspre pregătirea pentru iarnă.

Vorbind de la Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) de la Bruxelles, Janez Lenarčič a declarat că, în cele nouă luni de când Rusia a lansat războiul, blocul comunitar "a oferit Ucrainei asistență umanitară și pentru protecție civilă în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro".

"Am tratat drept prioritate sezonul rece încă de acum câteva luni", a adăugat Lenarčič. Sute de adăposturi mobile au fost desfășurate pe întreg teritoriul țării.

Nevoile energetice ale Ucrainei sunt, de asemenea, considerate prioritare, mai ales că Rusia a intensificat loviturile împotriva infrastructurii civile.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, atacurile cu rachete rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene au lăsat milioane de oameni fără electricitate, apă sau încălzire în cel puțin 16 din cele 24 de regiuni ale țării și în capitala Kiev.

În Herson, oraș recent eliberat, oamenii nu mai au apă și electricitate de peste două săptămâni, în timp ce penuria de alimente se resimte în piețe. Majoritatea magazinelor sunt goale, iar farmaciile și spitalele nu mai au medicamente, a declarat ONU în această săptămână.

UE a furnizat 500 de generatoare prin intermediul mecanismului său de protecție civilă, iar alte 300 au fost finanțate prin intermediul ajutorului umanitar. De asemenea, au fost furnizate kit-uri de reparații pentru remedierea pagubelor la rețelele electrice.

"Dar, bineînțeles, este nevoie de mult mai mult, având în vedere pagubele care se produc", a subliniat Lenarčič.

Cea mai mare parte a acestui ajutor este distribuită prin trei centre din Polonia, Slovacia și România, state care sunt, de asemenea, îndemnate să se pregătească pentru posibile valuri de refugiați în timpul iernii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE