Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană, sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, transmite Agerpres.

Von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al CE.

Suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor.

„Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a soprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE. Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori”, se mai menţionează în comunicat.

UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar

Liderii UE au decis în iunie să sprijine Ucraina cu nouă miliarde de euro pentru a acoperi nevoile financiare imediate ale ţării după invazia rusă.

Până acum au fost alocate împrumuturi de trei miliarde de euro, alte trei miliarde urmând să fi transferate până la sfârşitul anului.

Comunicatul de presă al CE nu explică dacă cele trei miliarde rămase vor face parte din propunerea de 18 miliarde de euro.

De la începutul războiului, UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE