Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, între ger și întuneric. Cum trăiești într-o țară aflată în război, fără curent și fără căldură

Situația din capitala Ucrainei și din alte orașe mari s-a deteriorat drastic în urma celui mai mare atac cu rachete asupra rețelei electrice a țării.

Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a raportat că 40% dintre ucraineni se confruntă cu dificultăți din cauza deteriorării a cel puțin 15 centre energetice majore din întreaga țară. Ukrenergo avertizează că întreruperile de energie ar putea trece de la câteva ore la câteva zile.

Un val de frig puternic și prima ninsoare au complicat semnificativ situația din Kiev. Frigul îi obligă pe oameni să își pornească aparatele de încălzire, ceea ce crește drastic sarcina pe rețea și face ca întreruperile de curent să fie mai lungi.

Deschiderea unor puncte de urgență

Având în vedere scăderea temperaturilor, autoritățile din Kiev au anunțat că vor înființa puncte de încălzire comunale.

În orașul de trei milioane de locuitori au fost identificate 528 de puncte de urgență. Aici, locuitorii vor putea să se încălzească, să bea ceai, să-și reîncarce telefoanele și să primească orice ajutor necesar. Punctele de încălzire vor fi dotate cu surse de energie autonome și cu camere speciale pentru cazane.

Mulți locuitori din Kiev au început să lase cutii cu alimente, lanterne și baterii în lifturi, în cazul în care cineva rămâne blocat într-unul pentru o perioadă lungă de timp.

Situația transportului, spitalelor și școlilor

Din cauza lipsei de electricitate, transportul public este întrerupt, iar multe magazine mici nu pot funcționa. Spitalele încă funcționează cu ajutorul generatoarelor.

Spitalul Oleksandrivska, cel mai mare și mai vechi din centrul Kievului, a informat că nu a anulat din operații, deoarece spitalul a primit generatoare electrice din Franța. Generatoare au fost furnizate, de asemenea, instituțiilor de învățământ și serviciilor sociale.

Cu toate acestea, multe școli din Kiev au suferit perturbări semnificative ale procesului de învățare. Lipsa de electricitate a dus la întreruperi ale internetului, ceea ce blochează accesul elevilor care învață la distanță.

Clădirile înalte devin capcane pentru locuitori

În apartamentele de la înălțime nu se mai simte siguranța de acasă. Fără lumină, fără apă și fără posibilitatea de a găti mâncare. Ucrainenii nu pot folosi lifturile ca să scape de la etajul 21 în cazul în care o rachetă rusească ar lovi. Chiar și atunci când revine curentul electric, acesta nu este niciodată pornit pentru mult timp.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, după loviturile de săptămâna trecută, că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate. Până duminică, el a spus că în unele zone s-au înregistrat îmbunătățiri.

„Restabilirea rețelelor și a capacităților tehnice de aprovizionare, deminarea liniilor de transmisie a energiei electrice, reparații - totul se desfășoară non-stop”, a declarat Zelenski, potrivit AP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE