Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este programul Visa Waiver, la care vrea să adere și România. În ce condiții se poate călători în SUA fără viză

Cetățenii români nu pot călători pe teritoriul Statelor Unite ale Americii fără viză. Însă, includerea României în programul Visa Waiver ar permite cetățenilor români să poată călători în SUA fără a avea nevoie de viză. De mai mulți ani, se fac demersuri pentru ca țara noastră să fie parte a programului Visa Waiver, însă, momentan, nu sunt îndeplinite condițiile tehnice.

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver permite majorității cetățenilor țările care participă la acest program să călătorească pe teritoriul SUA în scopt turistic sau de afaceri pe o periaadă de maximum 90 de zile, fără a fi nevoie de o viză.

Înainte de călătorie, cetățenii trebuie să solicite autorizația prin Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

Ce este ESTA

Călătorii nu se pot deplasa în SUA dacă nu primesc autorizare prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor. Autorizarea prin ESTA determină doar eligibilitatea de a călători în SUA, nu și dacă un călător are permisiunea de a intra pe teritoriul Statele Unite. Acest lucru este decis de ofițerii Ofițerii Serviciului vamal și de protecție a frontierelor din SUA.

Cererile ESTA pot fi depuse în orice moment înainte de călătorie, deși se recomandă călătorilor să depună cererea imediat ce încep să pregătească planurile de călătorie sau înainte de a cumpăra bilete de avion.

În cele mai multe cazuri, ESTA va oferi o determinare aproape imediată a eligibilității pentru călătorie în cadrul programului Visa Waiver.

  • Autorizație aprobată: călătorie autorizată
  • Călătorie neautorizată: Călătorul trebuie să obțină o viză de neimigrant la ambasada sau consulatul SUA înainte de a călători în SUA.
  • Autorizație în așteptare: Călătorul va trebui să verifice site-ul ESTA pentru actualizări în termen de 72 de ore pentru a primi un răspuns final.

O autorizație de călătorie ESTA aprobată este:

  • Valabilă, dacă nu este revocată, pentru o perioadă de până la doi ani sau până la expirarea pașaportului călătorului
  • Este valabilă pentru intrări multiple în SUA

Condiții pentru a călători fără viză în SUA

În cadrul șederii prin programul Visa Waiver, cetățenii care vor să călătorească în Statele Unite ale Americii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Astfe, pentru călătoriile de afaceri în SUA, sunt permise deplasările pentru:

  • consultarea cu partenerii de afaceri
  • participarea la convenții (științifice, profesionale, educaționale)
  • participarea la cursuri de formare pe termen scurt (fără să fiți plătiți de surse din SUA)
  • negocierea unui contract

Călătoriile în scopuri turistice în SUA sunt permise pentru:

  • activități de turism
  • vacanță/concediu
  • vizitarea unor rude sau prieteni
  • tratament medical
  • participarea la evenimente culturale sau sau concursuri muzicale, sportive sau similare, dacă nu sunt plătiți pentru participare
  • înscrierea la un scurt curs de studiu recreativ, care nu are ca scop obținerea de credite pentru obținerea unei diplome (de exemplu, un curs de gătit de două zile în timpul vacanței)

Ce țări fac parte din programul Visa Waiver

Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Coreea de Sud, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letona, Liechtenstein, Lituania, Lixemburg, Malta, Monaco, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan.

De ce nu este România în programul Visa Waiver

În septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis declara că România nu îndeplinește condițiile tehnice pentru a intra în programul Visa Waiver.

Motivul se referă la rata de respingere a cererilor de viză ale cetățenilor români. În anul fiscal american 2020, rata de refuz era în jurul valorii de 10%. În 2021, rata de respingere a crescut la 17%.

România trebuie să aibă o rată de refuz sub 3%, acesta fiind ultimul criteriu care trebuie stabilit pentru ca țara noastră să poată intra în programul Visa Waiver.

În acest sens, Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, vorbea în 2021, într-un interviu pentru Agerpres, despre greșelile pe care le fac românii atunci când solicită o viză pentru SUA și o campanie de conștientizare în acest sens.

”Putem să-i facem pe cetăţenii români să conştientizeze că o aplicaţie incorectă, o aplicaţie cu multe detalii inexacte reprezintă cu siguranţă o vulnerabilitate atunci când soliciţi o viză de şedere pentru scurtă durată de până la 90 de zile”, a declarat Muraru.

Surse: travel.state.gov, US Customs and Border Protection, U.S. Embassy in Romania

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE