Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia, prima țară din lume care interzice mâncarea sintetică

Italia ar putea deveni prima țară din lume care interzice produse alimentare, inclusiv carnea, fabricate în laborator. Guvernul a adoptat un proiect de lege care prevede interzicerea totală a mâncării sintetice destinate atât oamenilor, cât și animalelor.

Proiectul este susținut puternic de fermierii italieni și va fi trimis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. Guvernul spune că vrea să protejeze sănătatea cetățenilor, sectorul agricol al țării, dar și bogata tradiție a celebrei bucătării italiene, parte a moștenirii culturale.

”Italia este prima țară care spune nu așa-zisei mâncări sintetice și cărnii sintetice, și o face printr-un act oficial,” a explicat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii.

Impactul alimentelor sintetice asupra sănătății

Un alt argument invocat de ministrul Agriculturii este riscul de injustiție socială. Oficialul italian spune că în alte state există deja o discrepanță între oamenii bogați care își permit o dietă calitativă și persoanele cu venituri modeste care consumă mâncare de proastă calitate, cu impact asupra sănătății lor.

”În mod clar, ne pasă de bunăstarea comunității noastre din multe puncte de vedere și am discutat despre calitate. Considerăm că produsele fabricate în laboratoare nu garantează calitatea, nu garantează bunăstarea. De asemenea, nu garantează, să o spunem cu mândrie, prezervarea culturii și a tradiției noastre,” a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii.

Propunerea legislativă interzice vânzarea, comercializarea, producerea și importul mâncării sintetice. Sancțiunile sunt destul de aspre. Cei care vor încălca legea riscă amenzi de până la 60.000 de euro.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE