Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„La pachet”, replică obligatorie în Spania. Localurile vor oferi clienților gratuit mâncare la pachet

Restaurantele și barurile din Spania ar putea fi obligate să le ofere gratuit clienților pachete pentru acasă. Inițiativa urmărește reducerea risipei alimentare care se cifrează în Spania la 1.400 de tone anual, adică 21 de kilograme de mâncare aruncată, pe cap de locuitor. În România, aruncăm de patru ori mai multă mâncare, adică șase mii de tone de alimente.

Propunerea legislativă care urmează să fie implementată în Spania, de anul viitor, prevede amenzi de până la 60 de mii de euro pentru localurile care nu le oferă clienților la pachet resturile lăsate în farfurie. Toți cei care fac parte din lanțul alimentar trebuie să se conformeze și să vină cu un plan de prevenire a risipei alimentare. Unele restaurante sunt, însă, cu mult înaintea legiuitorilor spanioli.

„Dacă avem un surplus și este într-o stare bună, îl servim seara sau noaptea ca aperitive la bere, vinuri sau sucuri. Și avem întotdeauna posibilitatea să le dăm clienților noștri mâncare la pachet dacă au multe resturi în farfurie. Facem asta de mult timp”, spune Joao Nogueiro, chelner.

În opinia asociațiilor care susțin interesele producătorilor de alimente esența problemei stă în măsurarea pierderilor. Membrii acestor organisme spun că atenția trebuie să se mute de la cât înseamnă surplusul alimentar la ce poate fi făcut cu el, luând, astfel, responsabilitatea de pe umerii producătorilor.

„Primul lucru pe care încearcă să-l facă această lege este să stabilească protocoale de colaborare cu băncile alimentare și organizațiile caritabile pentru a dona toate produsele potrivite consumului. Aceasta este, de fapt, ierarhia. Prioritățile stabilite de ONU reprezintă și prioritățile acestei legi”, spune Nuria de Pedraza, membră a Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Alimente.  

În schimb, ONG-urile care luptă împotriva risipei alimentare spun legea ratează un aspect esențial, și anume prevenția.

„Legea pune accent pe cum sunt făcute donațiile. Este minunat să donezi surplusul, are un impact pozitiv, dar noi credem că prevenția ar trebui să fie prioritatea numărul unu. Prevenirea risipei presupune producerea a mai puțină mâncare și pentru că o aruncăm rezultă că este produsă prea multă mâncare”, spune Laura Martos, membră a Organizației Enraíza Derechos.

Amenzile pentru cei care vor încălca viitoarea lege se cifrează între două mii și 60 de mii de euro. Pentru barurile și restaurantele care recidivează și risipesc alimentele sancțiunile pot urca până la 500 de mii de euro. Potrivit Națiunilor Unite, o treime din alimentele produse la nivel mondial sunt aruncate, iar aproape 10% din gazele cu efect de seră sunt produse în asociere cu hrana care nu este consumată. În România, anul trecut au fost aruncate șase mii de tone de alimente, o cantitate suficientă pentru a hrăni orașul Cluj timp de 20 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE