Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozie de gusturi orientale, la Festivalul Turcesc de la Iași

Mii de oameni s-au adunat, în Parcul Expoziției, pentru a gusta preparate orientale. Suberek, kebab sau baclava sunt doar câteva dintre bunătățile orientale la care românii râvnesc. Sunt și cele mai căutate produse la Târgul Turcesc, care are loc zilele acestea la Iași.

Ce este Suberek

Suberek este o plăcintă tradițională tătară, cu origini în Crimeea.

Compoziția de la cocă se face din: sare, apă și se amestecă, iar carnea e preparată din ceapă, piper, sare și puțin suflet. Am învățat rețeta de la bunicii și străbunicii noștri. Am trăit la țară, de la străbunicii mei, apoi de la bunici am învățat. Din generație în generație. Urmează și copiii noștri și nepoții noștri. Asta e tradiția noastră, la musulmani”, spune Nurten Zaghir – voluntar în cadrul festivalului.

Voluntarii pregătesc preparate delicioase

Zeci de voluntari au pregătit delicatese orientale, la Festivalul Turcesc, din Parcul Expoziției, din Iași. Pâine și specialitate tradițională: carne tocată de vacă, brânză telemea și puțin ardei iute. În Turcia, numită gozleme.

Cred că toți oamenii își petrec timpul aici, fără să ia nici un ban, doar voluntariat. Toți sunt voluntari. Ei lucrează pentru oameni sărmani. Din acest motiv sunt foarte delicioase preparatele.

Ce spun vizitatorii

Aromele îmbietoare i-au făcut pe vizitatori să stea la cozi pentru a gusta preparatele. 

Suberek, da, foarte bun. E a treia porție”.

Este o ocazie, pentru mine, să îmi amintesc mereu de cultura turcă. Este inedit, ca în fiecare an. Mâncarea este bună, ca întotdeauna și este o plăcere să vin aici.”

E super. Pentru prima dată văd așa ceva. Nu se asemănă cu cel pe care îl fac ei la ei acasă, dar e asemănător”.

Festivalul Turcesc este la a 11-a ediție la Iași. A avut, însă, doi ani de pauză, din cauza pandemiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE