Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatar: Negocierile cu Hamas pentru eliberarea restului de ostatici, îngreunate de uciderea lui Saleh al-Arouri

De la izbucnirea conflictului din Israel, Hamas a luat în jur de 250 de ostatici, iar acum mai are aproximativ 100. Numai că, deși negocierile anterioare au funcționat, de această dată este mai complicat.

Uciderea lui Saleh al-Arouri complică negocierile cu Hamas

Statul Qatar a jucat un rol extrem de important în aceste negocieri. În timpul conferinței comune cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, care se află într-un nou turneu în Orientul Mijlociu, ministrul de Externe al Qatarului le-a spus familiilor ostaticilor că a devenit mai dificil să negociezi acum, după uciderea unui lider al Hamas, Saleh al-Arouri, săptămâna trecută.

Acesta a fost lichidat în cartierul Dahiyeh, din capitala Libanului, Beirut, considerat un bastion al grupării Hezbollah, susținută de Iran. Saleh al-Arouri era al doilea om în ierarhia grupării Hamas.

Al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, a fost șeful adjunct al biroului politic al Hamas și unul dintre fondatorii ramurii armate a grupării, Brigăzile Al-Qassam.

El a trăit în exil în Liban după ce a petrecut 15 ani într-o închisoare israeliană. Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu amenințase că îl va ucide.

Statele Unite l-au etichetat pe al-Arouri drept "terorist global" în 2015 și au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice informație legată de acesta.

Qatarul și Egiptul au încercat să relanseze negocierile indirecte între Israel și Hamas cu privire la un nou acord pentru a elibera cel puțin 40 de ostatici, în schimbul a câtorva săptămâni de pauză în luptele din Gaza și eliberarea prizonierilor palestinieni.

La trei luni de la reizbucnirea violențelor în Fâșia Gaza, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană continuă eforturile diplomatice pentru a găsi o soluție la conflictul ce afectează Orientul Mijlociu. Antony Blinken a declarat că prioritatea SUA este de a împiedica extinderea conflictului. Pe lângă liderii țărilor arabe, acesta urmează să se întâlnească și cu conducerea Israelului.

În regiune se află și ministrul german de Externe, care discută cu autoritățile de la Tel Aviv posibile soluții pentru încetarea războiului, dar și măsuri pentru a proteja populația civilă din Fâșia Gaza, puternic afectată de operațiunile armatei israeliene.

La finele săptămânii trecute și șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a purtat discuții în Liban și Arabia Saudită privind posibila încetare a războiului dintre Israel și Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE