Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meta lansează propriul program de inteligență artificială. Llama 2 va putea fi accesat gratuit

Compania Meta, proprietara rețelei Facebook, lansează propriul program de inteligență artificială care va fi open source. Astfel, va pune la dispoziție gratuit firmelor de tip start-up și altor afaceri o alternativă la ChatGPT, chatbotul companiei OpenAI, sau la Bard, produsul cu AI al Google, relatează agenția Reuters.

Noua versiune a modelului de inteligență artificială lansat de Meta se numește Llama 2. Aceasta va fi distribuită de compania Microsoft prin serviciul de cloud Azure și va funcționa pe sistemul de operare Windows, au anunțat reprezentanții Meta, pe blogul companiei.

Inițial, compania Meta a pus la dispoziție acest sistem oamenilor de știință pentru a-l folosi în cercetare. Llama 2 va putea fi descărcat în mod direct sau prin intermediul serviciilor web ale Amazon și a Hugging Face.

"Sistemul open source (sursa deschisă) stimulează inovarea, deoarece permite mai multor dezvoltatori să construiască cu ajutorul noii tehnologii. Cred că s-ar debloca mai mult progres dacă ecosistemul ar fi mai deschis”, a scris Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei Meta.

Punerea la dispoziție pe scară largă a unui model precum Llama, care să fie gratuit, amenință dominația obținută în primă fază pe piața software-ului de inteligență artificială generativă de către companii precum OpenAI care a lansat chatbotul ChatGPT.

Prima versiune a Llama intrase deja în competiție cu modelele lingvistice de inteligență artificială ce sunt folosite de ChatGPT și de chatbotul Bard, lansat de compania Google.

Reprezentanții Meta susțin că sistemul Llama 2 a fost a fost antrenat pe 40% mai multe date decât predecesorul său, existând peste un milion de modificări realizate de oameni pentru a îmbunătăți calitatea rezultatelor, a declarat Zuckerberg.

”Orice îmbunătățire treptată a modelelor open-source mănâncă din cota de piață a modelelor cu sursă închisă, deoarece le poți rula ieftin și ai mai puțină dependență", a declarat Amjad Masad, director executiv al platformei de dezvoltare de software Replit, care a precizat că peste 80% din proiectele de acolo folosesc modelele OpenAI.

Anunțul făcut de Meta vine în contextul în care principalii rivali ai Microsoft pe piața cloud, compania Alphabet a Google și Amazon, au anunțat că pun la dispoziția clienților ce gestionează afaceri o serie de modele de inteligență artificială.

De exemplu, Amazon facilitează accesul la Claude, un soft de inteligența artificială furnizat de start-up-ul Anthropic, pe lângă propria familie de modele Titan. De asemenea, Google a anunțat că vrea să pună la dispoziția clienților săi de cloud computing chatbotul Claude și alte modele de AI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE