Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Inteligența artificială ar putea fi capabilă să prezică opiniile politice în funcție de cât de atractivi sunt politicienii

Un nou studiu spune că inteligența artificială ar putea fi capabilă să prezică opiniile politice în funcție de felul în care arată politicianul. Specialiștii spun că acest lucru ar putea cauza probleme pe viitor.

O echipă de cercetători cu sediul în Danemarca și Suedia a efectuat un studiu pentru a vedea dacă "tehnicile de învățare profundă", precum tehnologia de recunoaștere facială și analiza predictivă pot fi utilizate pe chipuri pentru a prezice opiniile politice ale unei persoane, potrivit Business Insider.

Scopul studiului, au scris cercetătorii, "a fost acela de a demonstra amenințarea semnificativă la adresa vieții private reprezentată de intersecția dintre tehnicile de învățare profundă și fotografiile disponibile".

Cum au realizat specialiștii cercetarea

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au folosit un set de fotogragii publice ale politicienilor danezi care au candidat pentru funcții locale. După aceea, au aplicat tehnici avansate pentru a le evalua expresiile faciale și pentru a determina "scorul de frumusețe" al unei persoane.

Studiul a constatat că tehnologia a prezis cu exactitate afilierile politice în 61% din cazuri.

Variațiile expresiilor faciale au fost legate de opiniile politice ale unui candidat, a constatat acesta: Astfel, politicienii conservatori "păreau mai fericiți decât omologii lor de stânga" datorită zâmbetelor lor, în timp ce candidații liberali erau mai neutri. Femeile care exprimau dispreț - o expresie facială caracterizată prin ochi neutri și un colț al buzelor ridicat - au fost legate de o politică mai liberală de către model.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că modelul a corelat nivelul de atractivitate al unui candidat cu politica acestuia. Femeile considerate atractive după scorurile lor de frumusețe ar fi avut opinii conservatoare, deși nu a existat o corelație similară între nivelul de atractivitate al bărbaților - măsurat prin cât de masculini arată - și înclinațiile de dreapta.

În timp ce legăturile dintre atractivitate și ideologia politică nu sunt o noutate, concluziile studiului dezvăluie cât de puternică poate fi inteligența artificială în a deduce aceste informații - și, spun autorii studiului, "au confirmat amenințarea la adresa vieții private reprezentată de abordările de învățare profundă".

Preocupările legate de modul în care tehnologia de ultimă generație poate consolida percepțiile din jurul anumitor categorii demografice au devenit mai frecvente acum, când instrumente puternice de inteligență artificială, precum ChatGPT de la OpenAI, iau cu asalt lumea.

Un studiu separat publicat în luna martie a constatat că DALL-E 2, un generator de imagini AI, a produs imagini care au asociat bărbații albi cu "CEO" sau "director" în 97% din cazuri - rezultate părtinitoare despre care cercetătorii au avertizat că pot perpetua stereotipurile rasiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE