Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială, a patra Revoluție Industrială. 85 de milioane de muncitori vor fi înlocuiți de roboți până în 2025

Case self pay, servicii automatizate și roboți care ne fac munca mai ușoară. Așa văd viitorul experții în inteligența artificială care spun că trebuie să ne adaptăm celei de-a patra Revoluții Industriale. Conform Forumului Economic Mondial, în următorii doi ani, 85 de milioane de muncitori vor fi înlocuiți de roboți la nivel global. Cei care vor să rămână în piața muncii vor trebui să-și dezvolte competențe digitale, asta în contextul în care România se află pe ultimul loc în Europa la digitalizare.

Educația digitală

Experții în tehnologie spun că inteligența artificială este viitorul, dar că oamenii trebuie să își dezvolte noi competențe digitale pentru a patra revoluție industrială, adică cea a roboților.

Ana Maria Stancu, Fondatoare Robohub: ”Trebuie să pregătim lucrătorii și populația în general să știe să lucreze cu aceste unelte. Fără doar și poate și vă pot spune din lucrul cu roboții, roboții nu ne pot înlocui cu totul. Pot prelua sarcini repetitive, problema este că roboții vor trebui să lucreze alături de oameni. Dacă oamenii respectivi nu au competențele necesare să lucreze cu ei, nu vor putea face asta.”

Experții spun că oamenii trebuie să fie educați în ceea ce înseamnă digitalizare, însă România este codașă la acest capitol. Doar 28% dintre români au competențe digitale de bază, pe când media europeană este de peste 50%.

Până în 2025, 85 de milioane de muncitori vor fi înlocuiți de roboți, iar unii oameni se tem că își vor pierde job-ul.

Bărbat: ”Niște prieteni din Istanbul mi-au spus că la compania la care lucrează au fost dați afară mai mulți oameni. Au fost înlocuiți de inteligența artificială pentru că face același lucru ca și ei și este mult mai ieftină. Așa că este un pericol mare pentru oameni.”

Schimbare prin folosirea inteligenței artificiale

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 30% dintre marile companii folosesc inteligența artificială în businessul lor. În România există un robot la aproximativ 600 de angajați, pe când media europeană este de un robot la 90 de angajați.

Marius Poșa, Secretar de Stat, Ministerul Digitalizării: ”Dacă vorbim ca și strategie la nivel global, o să vedem că nu s-au pierdut acele locuri de muncă pentru că dacă o să ne uităm în același raport o să vedem că au apărut alte locuri de muncă.  5329 Reconversia asta profesională nu înseamnă că nu știu, din manipulator într-un depozit o să devii neurochirurg. Nici într-un caz.”

Experții în tehnologie spun că la fel cum în urmă cu 100 de ani existau job-uri care au fost înlocuite de mașinării, la fel și acum ne pregătim pentru o schimbare prin folosirea inteligenței artificiale. Dar există soluții pentru toți, spun experții.

Victoria Stoiciu, Fundația Friedrich Ebert: ”Avem nevoie de protecție socială în primă instanță, iar pe termen mediu și pe termen lung trebuie să gândim politici de reconversie profesională care sigur, nu putem să transformăm o doamnă de la casă într-un inginer, dar trebuie să fie ceva prin care să-i facem un upskilling.”

Parlamentul European a votat săptămâna trecută AI Act - primul proiect legislativ prin care inteligența artificială este reglementată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE