Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chatbotul medical cu inteligență artificială de la Google este deja testat în spitalele din SUA

Med-PaLM 2 de la Google, un instrument de inteligență artificială conceput pentru a răspunde la întrebări despre informații medicale, este testat, printre altele, la spitalul de cercetare Mayo Clinic, din SUA, încă din aprilie, potrivit The Wall Street Journal.

Med-PaLM 2 este o variantă a PaLM 2, care a fost anunțat la Google I/O în luna mai a acestui an. PaLM 2 este modelul lingvistic care stă la baza Bard de la Google.

WSJ relatează că, potrivit unui e-mail intern pe care l-a văzut, compania Google consideră că modelul său actualizat poate fi deosebit de util în țările cu "acces mai limitat la medici". Med-PaLM 2 a fost antrenat în mai multe demonstrații cu experții în domeniul medical, ceea ce Google crede că îl va face mai bun la conversațiile din domeniul sănătății decât chatbots cu baze de date generalizate precum Bard, Bing și ChatGPT.

Sistemul se află încă în stadii incipiente

Documentul menționează, de asemenea, cercetările pe care Google le-a făcut publice în luna mai, care arată că Med-PaLM 2 suferă încă de unele dintre problemele de acuratețe pe care suntem deja obișnuiți să le vedem în modelele lingvistice mari. În cadrul studiului, medicii au găsit mai multe inexactități și informații irelevante în răspunsurile furnizate de Med-PaLM și Med-PalM 2 de la Google decât în cele ale altor medici.

Cu toate acestea, în aproape toate celelalte criterii de măsurare, cum ar fi faptul că au prezentat dovezi de raționament, răspunsuri susținute de consens sau că nu au arătat niciun semn de înțelegere incorectă, Med-PaLM 2 a avut performanțe mai mult sau mai puțin la fel de bune ca cele ale medicilor reali.

WSJ relatează că pacienții care testează Med-PaLM 2 își vor controla datele, care vor fi criptate, iar Google nu va avea acces la ele.

Potrivit directorului principal de cercetare al Google, Greg Corrado, precizează WSJ, Med-PaLM 2 se află încă în stadii incipiente. Corrado a declarat că, deși nu și-ar dori ca acesta să facă parte din "călătoria în domeniul sănătății" a propriei sale familii, el crede că Med-PaLM 2 "ia locurile din domeniul sănătății în care IA poate fi benefică și le extinde de 10 ori".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE