Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran: Apel la un nou val de proteste. Oamenii vor să împiedice circulația banilor în sistemul bancar

Oamenii din Iran au făcut apel la un nou val de proteste cu scopul de a provoca pagube economice republicii islamice.

Locuitorilor li s-a cerut să se abţină de la cumpărături în următoarele trei zile, pentru a împiedica circulaţia banilor în sistemul bancar iranian. Oamenii cer ca un număr cât mai mare de magazine, mai ales din centre economice, cum ar fi bazarurile din marile oraşe, să rămână închise până miercuri, potrivit Agerpres.

Protestele au fost declanșate la mijlocul lunii septembrie de decesul tinerei Mahsa Amini, reținută de poliția moralității, pentru încălcarea codului vestimentar.

De atunci și până în acum vocile oamenilor indignați nu au putut fi oprite. Protestatarii au blocat străzile, au transmis lumii drama iranienilor sub formă de artă digitală sau au scris cântece despre lupta împotriva sistemului.

Ba mai mult, nemuțumirea față de neregulile din Iran au fost văzute și în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Suporterii au transmis mesaje de solidaritate din tribune, iar fotbaliștii din naționala Iranului au ales să nu cânte imnul la deschiderea CM.

Consiliul suprem al securităţii naţionale din Iran a afirmat sâmbătă că „peste 200 de persoane” au fost ucise în manifestaţii.

Dizolvarea poliției moravurilor

Duminică procurorul general iranian, Mohammed Jafar Montazeri, a anunţat că poliţia moravurilor a fost dizolvată, fără a da detalii. Este vorba despre autoritatea care, în principal, veghea la respectarea codului vestimentar de către femei.

Potrivit analiştilor, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor.

Totuşi, potrivit EFE, poliţia moravurilor nu a fost de fapt dizolvată. Pe canalele de mass-media oficiale s-a transmis că, de fapt, cuvintele lui Montazeri au fost interpretate greşit şi că poliția moravurilor încă există.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE