Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rapperul care ar putea fi condamnat la moarte pentru că a criticat regimul din Iran

Saman Yasin, un rapper de origine kurdă, ar putea fi executat, după ce a fost arestat de forțele de securitate din Iran. Artistul este acuzat că a declanșat un „război împotriva lui Dumnezeu”, în condițiile în care și-a exprimat susținerea față de protestatarii față de regimul de la Teheran, prin mesaje publicate pe rețelele de socializare, scrie The Guardian.

Soarta sa urmează să fie decisă în următoarele zile de instanțele iraniene. De asemenea, sute de tineri se află în arest, iar organizațiile care militează pentru protejarea drepturilor omului avertizează că regimul iranian ar putea declanșa o campanie prin care să reprime protestele.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproape 14.000 de persoane, printre care și copii, au fost reținute de regimul iranian în aproape două luni de proteste. Manifestațiile au luat amploare după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în arestul Poliției moralității din Iran.

„În ultimele șase săptămâni, mii de bărbați, femei și copii, adică aproape 14.000 de persoane, au ajuns în arest. Printre ei se află activiști pentru drepturile omului, studenți, avocați, jurnaliști și reprezentanții ai societății civile”, a declarat Javaid Rehman, un raportor special privind situația drepturilor omului din Iran, conform sursei citate.

„Într-un alt caz extrem de îngrijorător, autoritățile iraniene au anunțat la începutul acestei săptămâni că vor organiza procese publice pentru peste 1.000 de persoane arestate în Teheran și un număr similar în afara Capitalei ... Persoanele acuzate riscă inclusiv pedeapsa cu moartea.

În lipsa oricăror canale interne de răspundere, aș dori să subliniez importanța rolului și a responsabilității comunității internaționale în abordarea impunității pentru încălcările drepturilor omului în Iran”, a adăugat el.

Pe 6 noiembrie, nu mai puțin de 227 de parlamentari au cerut instanțelor „să decidă în mod decisiv în privința autorilor acestor infracțiuni și a celor care au ajutat la comiterea crimelor și au provocat revoltele”. Activiștii pentru drepturile omului se tem că autoritățile iraniene ar putea declanșa un val de execuții și condamnări la închisore pe viață în următoarele săptămâni. De altfel, oficialii iranieni au anunțat că vor să judele 1.000 de protestatari în Teheran.

Reprezentanții Hengaw, o organizație pentru protejarea drepturilor omului, au precizat că deținuți precum rapperul Saman Yasin ar putea fi dați exemplu pentru a-i teroriza pe cei care continuă să protesteze.

Saman Yasin, care este un artist cunoscut, se numără printre criticii regimului de la Teheran. El a scris mai multe mesaje pe rețelele de socializare prin care și-a exprimat susținerea față de protestatari și a scris mai multe cântece de protest.

„Știm că Guvernul ucide cu ușurință oameni și îi condamnă pe deținuți direct la moarte. Saman Yasin se află în pericol și ar trebui să-l luăm apărare”, a declarat Soma Rostami, un reprezentant al Hengaw, conform The Guardian.

Alte organizații pentru protejarea drepturilor omului susțin că autoritățile iraniene au încercat să reducă la tăcere familia lui Yasin. Rudele artistului spun că nu mai au informații despre tânărul acuzat de „dușmănie împotriva lui Dumnezeu” (moharabeh ) la începutul acestei săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE