Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Colonel al Gardienilor Revoluției, lichidat la Teheran. Iranul jură să-l răzbune

Colonelul Sayyad Khodai, ofiţer al Gardienilor Revoluţiei, a fost ucis duminică la Teheran, într-un atac armat rar întâlnit, comis de doi asasini pe motocicletă. Cei doi au tras cinci focuri de armă asupra ofițerului, în timp ce acesta se afla în autoturismul său, care nu era blindat, relatează agențiile internaționale de presă. La o zi după atac, preşedintele iranian, Ebrahim Raissi, a afirmat că moartea colonelului „va fi răzbunată”.

Colonelul Gardienilor Revoluției este cea mai importantă persoană a cărei moarte în Iran a fost anunţată de Teheran după cea a lui Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară. Acesta din urmă a fost ucis în noiembrie 2020 lângă capitala iraniană, într-un atac care a vizat convoiul său și care a fost imputat de Iran Israelului.

„Nu mă îndoiesc că sângele acestui mare martir va fi răzbunat”, a declarat Raissi la televiziunea iraniană de stat.

„Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale poate fi văzută în această crimă”, a adăugat el, această expresie făcând referire la Statele Unite și aliații Washingtonului, după cum notează AFP, preluată de Agerpres.

Gardienii Revoluţiei l-au prezentat pe Sayyad Khodai drept un „apărător al sanctuarului” şi au denunţat un „act terorist”. Termenul „apărător al sanctuarului” desemnează orice persoană care lucrează pentru Republica Islamică în Siria şi în Irak, două ţări care găzduiesc locuri de cult şiit şi unde Iranul afirmă că este prezent prin intermediul a ceea ce el prezintă drept „consilieri militari”.

„Cei care au pierdut pe câmpul de luptă în faţa apărătorilor sanctuarului îşi manifestă astfel disperarea”, a declarat Ebrahim Raissi, fără a face alte precizări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE