Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Beijingul continuă să sfideze regimul sancțiunilor

Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, retrogradând Arabia Saudită pe locul doi. Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ.

China sfidează sancțiunile

China a fost unul dintre statele care nu a întrerupt legăturile economice cu Rusia. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite”. Încurajaţi de preţurile mai scăzute, firmele din China au majorat semnificativ achiziţiile de petrol rusesc anul acesta. Datele oficiale arată că importurile de petrol rusesc au urcat luna trecută cu 55%, atingând un nivel record, potrivit Agerpres.

Importurile, care includ livrările prin conducta Siberia de Est - Oceanul Pacific (ESPO) şi livrările pe mare, au totalizat în luna mai aproape 8,42 milioane de tone, conform datelor Autorităţii Vamale Chineze. Arabia Saudită, care era cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, este acum pe locul doi, cu 7,82 milioane de tone.

De asemenea, datele publicate luni arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian. China a continuat să cumpere petrol din Iran, în pofida sancţiunilor SUA impuse Teheranului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE