Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Toomaj Salehi, rapperul iranian care riscă pedeapsa cu moartea

Rapperul iranian Toomaj Salehi a fost acuzat de „corupție pe Pământ” și ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea, potrivit Euronews.

Muzicianul în vârstă de 31 de ani a scris și interpretat versuri despre viața de zi cu zi din Iran, a susținut protestele antiguvernamentale și a fost arestat preventiv în mod violent la 30 octombrie 2022, după ce a postat videoclipuri cu el însuși protestând.

Salehi se numără printre miile de iranieni care au fost arestați de regim în încercările sale de a zdrobi protestele și nesupunerea civilă din țară. Protestele au început în urmă cu 10 săptămâni, la 13 septembrie, după moartea tinerei Masha Amini, în vârstă de 22 de ani.

Cine este Toomaj Salehi?

Salehi este un artist cunoscut care a lansat cântece de protest, printre care „Mouse Hole”, „Turkmenchay” și „Pomegranate”.

Versurile unuia dintre cântecele sale, lansat în sprijinul protestelor, condamnă autoritățile iraniene:

„Crima cuiva a fost că părul îi curgea în vânt / Crima cuiva a fost că a fost curajos și a vorbit deschis.”

Versuri care l-ar putea costa viața

Salehi a încărcat pe internet și înregistrări video cu el însuși la proteste.

Într-un interviu acordat CBS, care a avut loc cu doar o zi înainte de arestarea sa, el a recunoscut că acest lucru ar fi atras mânia regimului. El a spus că iranienii au „de-a face cu o mafie care este gata să ucidă întreaga națiune... pentru a-și păstra puterea, banii și armele”.

De ce este acuzat Salehi?

Salehi ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea pentru „corupție pe Pământ”. A fost acuzat, de asemenea, de „activități de propagandă împotriva guvernului, cooperare cu guverne ostile și formarea de grupuri ilegale cu intenția de a crea insecuritate în țară”, potrivit agenției de stat IRNA, care citează sistemul judiciar din provincia Esfahan.

Agenția de știri Isna a relatat că a fost acuzat de „publicarea de minciuni pe scară largă, într-un mod care a provocat daune majore”.

Membrii familiei din Iran au declarat că ei cred că rapperul a fost torturat. Ei nu l-au văzut de la arestarea sa și nici măcar nu știu dacă este în viață. Un văr stabilit în Marea Britanie, Azadeh Babadi, și-a exprimat temerile că ar putea fi fabricate probe împotriva lui Salehi.

Muzicienii îl susțin în online

Alți muzicieni și iranieni și-au exprimat îngrijorarea online și au cerut eliberarea lui Salehi Salehi. Aceștia au depus eforturi pentru ca hashtagul persan cu numele său să ajungă trending.

Șase protestatari anonimi au fost deja condamnați la pedeapsa cu moartea după ce au fost declarați vinovați de "corupție pe Pământ". Potrivit Amnesty International, cel puțin alte 15 persoane, în afară de Salehi, au fost acuzate de infracțiuni capitale, inclusiv rapperul kurd Saman Yasin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE