Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU a format o comisie ce investighează abuzuri împotriva protestatarilor. Iranul refuză să coopereze

Iranul a declarat că nu va coopera „în niciun fel” cu Națiunile Unite pentru anchetarea posibilelor încălcări ale drepturilor omului din timpul represiunii împotriva protestatarilor. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat represiunea sângeroasă și a format o comisie independentă pentru a investiga presupusele abuzuri, în special cele comise împotriva femeilor și copiilor.

Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian: Acuzațiile lipsite de conținut la adresa Republicii Islamice Iran reprezintă o abordare cunoscută a Americii, a regimului sionist și a unora dintre aliații lor. Republica Islamică Iran este suficient de puternică pentru a acționa pe cont propriu cu curaj și pentru a-și asuma responsabilitatea pentru aceste acțiuni.

Republica Islamică Iran, așa cum a declarat în mod oficial, nu va avea niciun fel de cooperare cu acest comitet politic care a fost numit comitet de anchetă”.

Numeroşi diplomaţi occidentali - iar printre ei s-au numărat şi ministrul german de externe şi omologul său irlandez - au denunţat represiunea împotriva manifestaţiilor care, în peste două luni, au făcut cel puţin 416 morţi, dintre care 51 copii, conform ONG-ului Iran Human Rights (IHR), al cărui sediu este în Norvegia, transmite Agerpres.

Acest val de contestare, declanşat de revendicările privind drepturile femeilor după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic, şi care s-a transformat în revoltă împotriva puterii, este fără precedent de la Revoluţia Islamică din 1979.

Conform raportorului special al ONU pentru Iran, peste 15.000 de persoane au fost arestate.

Justiţia iraniană a pronunţat deja şase condamnări la moarte în legătură cu manifestaţiile şi a anunţat în această săptămână că în două luni a arestat "40 de străini" acuzaţi de implicare în "protestele" din Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE