Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran va sprijini Rusia să construiască drone pentru războiul din Ucraina

Moscova a ajuns la un accord cu Teheranul, pentru a începe fabricarea a sute de drone în Rusia, informează Washington Post, care citează surse din serviciile de informații din SUA și occident.

Oficialii ruși și iranieni au finalizat acordul în timpul unei întrevederi ce a avut loc în Iran, la începutul lunii noiembrie. Cele două țări fac pași rapizi pentru a transfera proiecte și componente-cheie care ar putea permite începerea producției în câteva luni, au confirmat trei oficiali familiarizați cu subiectul.

Acordul ar putea întări alianța dintre Rusia și Iran. Teheranul a oferit deja deja un sprijin esențial pentru campania militară șubredă a Moscovei în Ucraina, au declarat oficialii. Prin achiziționarea propriei sale linii de asamblare, Rusia și-ar putea crește semnificativ stocul de arme relativ ieftine, dar distructive, care, în ultimele săptămâni, au schimbat felul în care se poartă războiul în Ucraina.

Rusia a lansat în Ucraina peste 400 de drone de atac de fabricație iraniană, începând din august, mai spun oficialii serviciilor de informații pentru Washington Post. Multe dintre aeronave au fost folosite în atacarea unor ținte civile, precum centralele electrice.

După ce a fost forțată să abandoneze teritoriul ucrainean capturat la începutul războiului, Moscova a trecut la o strategie de atacuri aeriene dure asupra orașelor ucrainene, folosind o combinație de rachete de croazieră și drone pline de explozibil, pentru a sista accesul la electricitate și apă potabilă pentru milioane de ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE