Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestatari condamnați la moarte în Iran. Cinci iranieni au primit pedeapsa capitală

Publicat de: Euronews

Trei dintre manifestanții iranieni arestați au fost condamnați la pedeapsa cu moartea de un tribunal din Teheran. Verdictul poate fi contestat, iar ONG-urile care luptă pentru drepturile omului spun că deținuții nu au avut parte de procese corecte, pentru că au fost torturați pentru a da declarații. Uniunea Europeană a impus luni noi sancțiuni Iranului, pentru reprimarea brutală a demonstrațiilor.

Cinci protestatari, condamnați la moarte

Justiția iraniană îi amenință cu pedeapsa cu moartea pe cei arestați în timpul protestelor antiguvernamentale care au zguduit țara. Autoritățile spun că unul dintre ei a fost acuzat de uciderea unui polițist, altul de înjunghierea unui agent de securitate și al treilea pentru vandalizarea proprietății publice și acte de terorism.

Protestele antiguvernamentale au izbucnit la sfârșitul lunii septembrie, după ce o tânăr de origine kurdă, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia poliției morale. Ea a fost reținută pentru ceea ce s-a considerat încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice.

De atunci, demonstrațiile s-au extins în toată țara, în ciuda unei represiuni brutale care a făcut cel puțin 326 de morți, potrivit ONG-ului Iran Human Rights. În plus, mii de oameni au fost arestați și mulți dintre aceștia riscă pedeapsa cu moartea. În total, cinci dintre protestatari au fost condamnați la moartea prin spânzurare.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE