Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele din Iran, reprimate brutal. Poliția iraniană ar fi tras asupra oamenilor

Forțele de securitate au deschis focul și au împrăștiat gaze lacrimogene asupra protestatarilor reuniți la mormântul Mahsei Amini, potrivit unui martor citat de agențiile internaționale.

Presa oficială de la Teheran susține însă că oamenii s-au ciocnit cu poliția și câteva zeci dintre ei au fost reținuți. Mii de iranieni au mărșăluit către cimitirul unde este înhumată tânăra de 22 de ani, în ziua când se împlinesc 40 de zile de la moartea ei.

Mahsa Amini a decedat pe 16 septembrie, după ce a fost reținută de poliția de moravuri pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic. De atunci, iranienii ies în stradă și în urma reprimării brutale a protestelor, cel puțin 234 de oameni au murit.

Douăsprezece femei miniştri de externe, în frunte cu şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly, au condamnat miercuri reprimarea violentă a protestelor pentru drepturile femeilor din Iran, care continuă de mai bine de o lună, informează joi AFP.

"În calitate de miniştri de externe, simţim responsabilitatea de a fi ecoul vocilor femeilor iraniene", se afirmă într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din Albania, Andorra, Australia, Canada, Franţa, Germania, Islanda, Kosovo, Libia, Liechtenstein, Noua Zeelandă şi Norvegia.

Cei 12 lideri feminini îşi exprimă "solidaritatea cu femeile iraniene curajoase care îşi exercită dreptul la întrunire paşnică şi îşi apără drepturile fundamentale".

Miniştrii au condamnat, de asemenea,"aplicarea cu violenţă" a legii privind purtarea vălului şi "reprimarea manifestanţilor care are loc în prezent", care a făcut cel puţin 141 de morţi, inclusiv copii, potrivit unui bilanţ dat publicităţii marţi de ONG-ul Iran Human Rights (IHR) cu sediul în Oslo.

Mahsa Amini, o iraniană de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de poliţia moravurilor, care a acuzat-o că nu purta corespunzător vălul. Moartea sa a stârnit un val de proteste care continuă în Iran. Tinere, inclusiv eleve, sunt în prima linie a protestelor, multe cu capul descoperit, dând foc baticurilor şi sfidând forţele de securitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE