Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase săptămâni de proteste în Iran: Femeile și studenții se confruntă cu represiuni militare

Protestele organizate de femei și studenți în Iran au intrat în cea de-a șasea săptămână. În tot mai multe orașe, studenții se confruntă cu represiuni militare, deoarece contestă guvernul și organizează ilegal mitinguri.

Protestatarii au blocat drumurile

Armata a intervenit în forță, dispersând mai multe grupuri de studenți. Unul dintre motive este că la restaurantul universității au stat împreuna atât fete cât și băieți, sfidând regulile de segregare de gen ale Republicii Islamice. În unele zone, protestatarii au blocat drumurile și au incendiat mai multe pubele, în încercarea de a opri forțele de ordine.

Mitinguri în sprijinul femeilor din Iran au avut loc și în mai multe orașe occidentale. În Washington DC, de exemplu, mii de oameni, mulți dintre ei iranieni, au manifestat scandând „Dreptate pentru Iran” și purtând pancarte pe care scria „Femei, viață, libertate”.

„Frații și surorile mele din Iran: sunt pe străzi; se luptă pentru viața lor. Mă aflu într-o țară liberă și aceasta este obligația mea, aceea de a vorbi,” a declarat un bărbat.

Mișcarea națională de protest antiguvernamentală din Iran a început după moartea tinerei Amini, luna trecută, din cauza obligativității pentru femei de a purta hijabul sau voalul islamic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE