Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube: Fake news despre executarea a 15.000 de protestatari în Iran, distribuit inclusiv de premierul Canadei

Premierul canadian Justin Trudeau a căzut în plasa unei dezinformări. Zile întregi, în social media, a circulat informația potrivit căreia parlamentul iranian cere executarea a 15.000 de protestatari.

Printre cei care au reacționat s-a numărat și politicianul canadian, care a anunțat că țara pe care o reprezintă, condamnă această presupusă decizie.

Subiectul, viralizat în masă

Subiectul presupusei condamnări la moarte în masă a devenit unul viral în ultimele zile, având peste 16.000 de căutări pe platforma de socializare Facebook. Există inclusiv postări în limba română care condamnă presupusa decizie a autorităților iraniene de a condamna la moarte 15.000 de protestatari iranieni. Totuși, informația este una falsă, iar printre cei care au răspândit dezinformarea se numără și premierul Canadei, Justin Trudeau.

Într-o postare din data de 14 noiembrie 2022, Justin Trudeau a scris pe contul său de Twitter că țara pe care o reprezintă „denunță regimul barbar din Iran și decizia de a condamna la moarte aproximativ 15.000 de protestatari. Acești bravi iranieni luptau pentru drepturile omului și continuăm să fim uniți alături de ei și uniți împotriva atrocităților acestui regim”.

Ulterior, tweetul a fost șters, fără însă ca vreun reprezentant al guvernului canadian să explice episodul.

De unde a pornit dezinformarea?

Informația falsă a fost distribuită în zeci de mii de postări pe rețelele de socializare și pare să fi pornit de la o confuzie de termeni. 227 de parlamentari iranieni dintr-un total de 290 au semnat o declarație care spune că persoanele care se implică în „moharebeh” (trad. război împotriva lui Dumnezeu) ar trebui să fie tratați de o manieră care să servească drept exemplu în viitor. „Moharebeh” este una dintre infracțiunile care, în Iran, poate fi pedepsită cu condamnarea la moare.

Câteva zile mai târziu, o presupusă listă a celor 227 de parlamentari iranieni a început să circule în online, însă documentul pare să fie unul fals. El conține mai multe erori în privința numelor, iar autoritățile iraniene au afirmat că documentul nu este unul oficial.

Totuși, dincolo de confuzia care ulterior a devenit o știre falsă, în Iran continuă protestele de mai bine de 60 de zile. Duminică, 13 noiembrie, un protestatar iranian a fost condamnat la moarte și potrivit organizațiilor care luptă pentru respectarea drepturilor omului, peste 15.000 de iranieni au fost arestați, în timp ce numărul deceselor a ajuns la peste 350.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE