Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran dizolvă Poliția moravurilor. Decizia anunțată de procurorul general pe fondul protestelor de amploare

Poliția moravurilor din Iran, care veghea cu precădere la respectarea codului vestimentar de către femeie, a fost dizolvată. Anunțul a fost făcut duminică de procurorul general iranian, în condițiile în care proteste antiguvernamentale au fost organizate mai multe săptămâni împotriva regimului ultrareligios de la Teheran.

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială'', a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, pentru cotidianul Shargh, citat de Agerpres.

Oficialul iranian nu a oferit detalii cu privire la circumstanțele sau modul în care va fi implementată decizia.

Dizolvarea Poliției moravurilor nu însemnă încetarea obligativității purtării vălului islamic de către femei în Iran, spun analiștii. Cu toate acestea. măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în Iran, notează sursa citată.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, care a fost arestată la jumătatea lunii septembrie de Poliţia moravurilor deoarce că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a generat un val de contestare fără precedent în Iran. Amini a decedat în arestul poliţiei, la câteva zile după ce fusese arestată.

De ce trebuie să poarte femeile văl în Iran

Femeile sunt obligate să poarte hijab din 1983, măsura fiind introdusă după revoluția islamică, în baza legii sharia. Poliția moravurilor a fost înființată în 2006, de fostul președinte ultraconservator.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE