Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Fairphone 5, smartphone-ul cu 70% componente reciclate. Când ajunge telefonul în Europa și ce preț are

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Compania olandeză Fairphone a lansat Fairphone 5, un smartphone conceput pentru a fi mai ușor de reparat care beneficiază de support software timp de opt ani. Producătorul oferă o garanție de cinci ani acestui telefon care are 70% dintre componente obținute din materiale reciclabile, relatează The Verge.

Reprezentanții companiei olandeze spun că precomenzile pentru Fairphone 5 pot fi plasate începând de miercuri și se estimează că primele telefoane vor fi livrate în Europa pe 14 septembrie.

Ce preț are Fairphone 5 și cum vrea să se diferențieze față de concurență

Pe piața europeană, prețurile încep de la 699 de euro, în vreme ce în Marea Britanie, telefonul costă 619 de lire sterline. În materie de specificații, Fairphone 5 vine dotat cu un display OLED de 6,46 inch, cu o rată de refresh de 90Hz și o rezoluție de 1224 x 2770.

Telefonul dispune de o cameră principală și una ultrawide, fiecare de câte 50 megapixeli. De asemenea, pasionații de selfie-uri au la dispoziție o cameră tot de 50 de megapixeli.

În schimb, Fairphone își propune să concureze pe baza sustenabilității. Un aspect este ușurința cu care telefonul poate fi reparat, cu scopul de a putea fi folosit mai mult timp, în așa fel încât să nu ajungă în depozitele cu deșeuri electronice după aproape doi-trei ani.

Din acest motiv, compania din Țările de Jos susține că smartphone-ul dispune de 10 module de reparare. Astfel, permite înlocuirea individuală a camerelor din spate sau schimbarea modulului care conține sloturile pentru cardurile SIM și SD. Totodată, bateria poate fi înlocuită de către utilizator și are o capacitate de 4.200 mAh. Suportă o încărcare mai rapidă de 30 W și este evaluată să reziste la 1.000 de cicluri de încărcare.

Suport-ul software reprezintă un alt atu pentru care acest smartphone poate avea o durată de viață mai mare. Producătorul promite să ofere în cazul Fairphone 5 cel puțin cinci actualizări majore ale sistemului de operare Android, pe lângă Android 12 cu care este livrat, precum și cu opt ani de patch-uri de securitate. Acest lucru ar trebui să mențină telefonul utilizabil din punct de vedere software până în 2031.

Prin comparație, alți producători ce oferă telefoane cu Android, precum Samsung și Google, oferă în prezent până la cinci ani de actualizări de securitate.

Perioada în care este oferit suport software pentru Fairphone 5 are legătură și cu faptul că telefonul are chipset Qualcomm QCM6490, care, din punct de vedere al specificațiilor, rivalizează cu Snapdragon 778G, un procesor din gama medie. Smartphone-ul este oferit într-o configurație de 8 GB de memorie RAM și 256 GB de stocare internă, extensibilă cu până la 2 TB prin microSD.

De asemenea, Fairphone 5 este livrat cu o garanție de cinci ani.

Una dintre principalele reticențe în privința telefoanelor reparabile este că acestea nu pot oferi același tip de impermeabilizare ca alte telefoane moderne, care sunt construite pentru a fi rezistente la apă, însă nu pot fi reparate decât în service-uri de către specialiști.

Fairphone 5 are un rating IP55 pentru rezistența la praf și apă, ceea ce reprezintă o ușoară îmbunătățire față de ratingul IP54 al Fairphone 4. În pofida acestei îmbunătățiri, telefonul nu este încă protejat în cazul unei scufundări complete.

Fairphone 5 are componente realizate din materiale reciclate

Producătorul susține că noul smartphone este proiectat pentru a putea fi utilizat mai mult timp. De aceea, 70% dintre componente sunt realizate din materiale reciclate sau minate într-un mod ”etic”.

Așadar, există aluminiu, staniu, nichel, zinc, cupru, magneziu, indiu și plastic reciclate, iar Fairphone a colaborat cu Alliance for Responsible Mining, Fair Cobalt Alliance și Initiative for Responsible Mining Assurance pentru a îmbunătăți extracția altor materiale, cum ar fi tungstenul și litiul. O primă este plătită celor 2.000 de persoane care asamblează telefonul și componente precum bateria, PCB-ul și motorul de vibrații.

Google a renunțat la producerea unui telefon modular prin Project Ara

Compania Google avea în plan să producă un telefon modular, care ar fi oferit posibilitatea schimbării mai ușoare a componentelor chiar de către utilizator în cazul defectării. A renunțat însă la proiectul Ara în anul 2016, conform publicației Fortune.

Inițiativa dezvoltării unui telefon modular pentru a reduce deșeurile electronice nu este, însă, una nouă. În 2013, designerul olandez Dave Hakkens a proiectat și creat conceptul smartphone-ului modular Phonebloks. Din impedimente financiare, el a renunțat la proiect după aproape trei ani și s-a alăturat Project Ara al Google.

Care este durata de viață a telefoanelor mobile

Potrivit Quantumlifecycle, cele mai multe smartphone-uri sunt păstrate de utilizatori, în medie, timp de trei ani, în condițiile în care durata de viață a bateriei tinde să scadă după doi sau trei ani de folosire.

De asemenea, în această perioadă pot apărea probleme de funcționare, iar modelele mai noi vor avea mai puține erori, viteze mai mari și o experiență de utilizare generală mai bună.

Ca și în cazul laptopurilor, una dintre principalele preocupări care stă la baza reînnoirii rapide a smartphone-urilor este reprezentată de bateriile cu litiu. Nu numai că epuizează resursele Pământului, dar au și implicații periculoase asupra mediului înconjurător atunci când ajung în depozitele de deșeuri.

Distribuie

Taguri