Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expozițiile de artă din Europa pe care trebuie să le vezi în această toamnă

Toamna este aproape, aducând cu ea o răcoare răcoroasă și nopți mai lungi. Ce moment mai bun pentru a vă cufunda în unele dintre cele mai frumoase opere de artă pe care le poate oferi Europa? Euronews Culture a realizat o selecție a celor mai bune expoziții și târguri de artă care vor avea loc în acest sezon în Europa.

'Edvard Munch - Magic of the North' la Berlinische Galerie (Berlin, Germania)

Edvard Munch este cunoscut pentru pictura sa iconică "Țipătul", dar impactul său artistic s-a extins mult dincolo de această capodoperă. Artistul norvegian și-a provocat contemporanii prin modernitatea radicală a picturilor sale, în special la Berlin, unde a exercitat o mare influență la începutul secolului.

Prezentată la Berlinische Galerie, viitoarea expoziție îmbină în mod complicat povestea relației profunde a lui Munch cu Berlinul, spusă printr-o serie de picturi, gravuri și fotografii ale acestuia. Între 1892 și 1933, Munch a participat la aproximativ 60 de expoziții la Berlin, dovedind că orașul a fost unul dintre cele mai importante puncte de atracție europene în cariera lui Munch.

Expoziția prezintă aproximativ 80 de capodopere ale lui Edvard Munch, precum și lucrări ale altor artiști precum Walter Leistikow și Akseli Gallen-Kallela.

'Edvard Munch - Magic of the North' se deschide la 15 septembrie 2023 și va fi deschisă până la 22 ianuarie 2024.

'Louise Bourgeois -_Persistent Antagonism' la Palatul Belvedere (Viena, Austria)

Ca parte a celebrării celor 300 de ani de Belvedere, opulentele galerii baroce ale Palatului vor găzdui o expoziție uimitoare dedicată picturilor hipnotizante ale artistei franco-americane Louise Bourgeois.

Expoziția se concentrează în jurul picturilor sale suprarealiste evocatoare din anii 1940, care vor acompaniate de un ansamblu atent ales de sculpturi, instalații și desene ale artistei, care acoperă întreaga sa carieră. Deși este cunoscută mai ales pentru giganticele sale sculpturi de păianjen din bronz, artista și-a forjat limbajul artistic distinctiv, care avea să îi captiveze imaginația în următoarele șapte decenii, în domeniul picturilor în ulei, realizate între 1938 și 1949.

Expoziția marchează prima dată când aceste picturi vor fi expuse ca un ansamblu de lucrări în Europa și este prima expoziție majoră a lucrărilor lui Bourgeois la Viena după o generație.

'Louise Bourgeois - Persistent Antagonism' se deschide la 22 septembrie 2023 și va fi deschisă până la 28 ianuarie 2024.

'Marina Abramović' la Royal Academy of Arts (Londra, Marea Britanie)

Marina Abramović, o figură emblematică în lumea artei și un deschizător de drumuri în domeniul artei performative, a fascinat continuu publicul de-a lungul a cinci decenii prin explorarea revoluționară a limitelor sale fizice și mentale.

În această nouă expoziție majoră găzduită de prestigioasa Royal Academy, momente cruciale din cariera ilustră a lui Abramović sunt readuse la viață printr-o colecție de sculpturi, videoclipuri, instalații și performance-uri. În special, lucrări fundamentale precum "The Artist is Present" vor fi revitalizate prin utilizarea de imagini de arhivă. În completarea acestora, o selecție de alte piese va fi reconstituită de generația următoare de artiști de performanță, persoane bine versate în metodologia specifică a Marinei Abramović.

'Marina Abramović' se deschide la 23 septembrie 2023 și va fi deschisă până la 1 ianuarie 2024.

'_Picasso: The Sacred and the Profane_', la Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (Madrid, Spania)

Marcând cea de-a 50-a aniversare a morții artistului spaniol, expoziția "Picasso. Sacru și profan" evidențiază îndrăzneala cu care Picasso a abordat teme clasice și iudeo-creștine, integrând perfect elemente din trecut în lucrările sale, contemplând în același timp esența picturii.

Cu aproximativ 30 de tablouri care acoperă trei galerii, expoziția juxtapune lucrările lui Picasso cu cele ale lui El Greco, Rubens și alții. Expoziția explorează portretul, subiecte domestice și teme contrastante precum pasiunea și violența, oferind o perspectivă atât asupra istoriei, cât și asupra prezentului.

'Picasso: The Sacred and the Profane' (Picasso: Sacrul și profanul), se deschide la 4 octombrie 2023 și va fi deschisă până la 14 ianuarie 2024.

'Efectul Picasso', la Muzeul de Artă Recentă din București (București, România)

Lucrările lui Picasso vor fi prezente și la București. "Efectul Picasso" cuprinde 46 de lucrări semnate de artistul spaniol și 50 de lucrări ale artiștilor români care au fost inspirați de acesta, care vor putea fi văzute la Muzeul de Artă Recentă din București.

Expoziția 'Efectul Picasso' se va deschide pe 27 septembrie 2023 și se va închide pe 8 ianuarie 2024.

'Anish Kapoor - Untrue Unreal' la Fondazione Palazzo Strozzi (Florența, Italia)

Începând cu 7 octombrie, ilustrul Palazzo Strozzi din Florența va prezenta o expoziție remarcabilă, care va cuprinde atât creații noi, cât și piese consacrate ale artistului britanic-indian Anish Kapoor. Considerat unul dintre cei mai influenți artiști în viață din prezent, Kapoor a transformat de neșters peisajul sculpturii contemporane.

În centrul acestei expoziții se află un punct focal remarcabil: o sculptură complet nouă, la scară mare, realizată cu meticulozitate pentru a se armoniza cu curtea renascentistă a Palazzo Strozzi. Pe lângă această piesă centrală, fiecare galerie din cadrul expoziției îi va ghida pe vizitatori printr-o odisee captivantă care cuprinde călătoria artistică cu multiple fațete a lui Kapoor. Această călătorie va traversa sculpturile sale sinuoase cu oglinzi, instalațiile sale de un roșu intens și renumitele sale creații "Vantablack".

'Anish Kapoor - Untrue Unreal' se deschide la 7 octombrie 2023și se va desfășura până la 4 februarie 2024.

'El Greco / Tino Seghal' la Centro Botín (Santander, Spania)

Centrul Botín prezintă o expoziție unică în felul ei, intitulată "El Greco / Tino Sehgal", care combină pictura emblematică a lui El Greco "Adorația păstorilor" (1577-1579) din colecția Fundației Botín și o nouă lucrare live a artistului german/indian Tino Sehgal.

Piesa inovatoare a lui Sehgal, intitulată "This youiiyou", analizează îngrijirea între generații și conexiunile emoționale. Capodopera lui El Greco, care inițial făcea parte dintr-un tablou de altar din Toledo, prezintă o reprezentare centrală a pruncului Iisus înconjurat de Fecioara Maria, Sfântul Iosif și păstorii adoratori, radiind o aură profundă.

Lucrările lui Sehgal transformă această temă, punând în evidență gesturile complicate și interacțiunile de îngrijire între generații. Expoziția se desfășoară în spațiul deschis al galeriei lui Renzo Piano de la Centro Botín, creând o conexiune atemporală între temele istorice și cele contemporane.

'El Greco / Tino Seghal' se deschide la 7 octombrie 2023 și rămâne până la_11 februarie 2024.

Târgul de artă africană contemporană 1-54 la Somerset House (Londra, Regatul Unit)

Târgul de artă africană contemporană 1-54 se întoarce la Somerset House din Londra, marcând cea de-a 11-a ediție a evenimentului. Cu peste 60 de expozanți internaționali, reprezentând 31 de țări, târgul de artă prezintă cele mai bune lucrări de artă africană contemporană și din diaspora africană. Printre aceștia, 14 galerii se alătură pentru prima dată, printre care Affinity Gallery din Lagos, Nigeria, și Efie Gallery din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Vitrina va permite vizitatorilor să se cufunde într-o gamă largă de medii, de la pictură și fotografie până la instalații gigantice, cu artiști consacrați, cum ar fi fotograful Joana Choumali din Coasta de Fildeș și talente emergente, precum Josué Comoe. Una dintre piesele remarcabile include cea mai ambițioasă lucrare de până acum a artistului marocan Amine El Gotaibi: "Illuminate the Light" - constând în douăsprezece sculpturi individuale de rodie, create în colaborare cu MCC Gallery din Marrakech, Maroc.

Târgul de artă africană contemporană "1-54 Contemporary African Art Fair" se deschide la 12 octombrie 2023 și se desfășoară până la 15 octombrie 2023.

'David Hockney: Drawing from Life' la National Portrait Gallery (Londra, Marea Britanie)

Sunteți curioși să aflați cum ar putea pictorul britanic emblematic David Hockney să imprime pe pânză chipul lui Harry Styles? Răspusnul la întrebare îl veți primi odată cu viitoarea expoziție de anvergură care va fi deschisă la National Portrait Gallery din Londra. Alte portrete expuse la "Drawing from Life" vor fi lucrări ale regretatei mame a lui Hockney, Laura Hockney, ale apreciatei sale partenere designer de modă, Celia Birtwell, ale fostului său partener, Gregory Evans, și ale diferitelor persoane din comunitatea locală din Normandia.

Această expoziție a onorat anterior sălile Galeriei Naționale de Portrete pentru o perioadă efemeră de 20 de zile în 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei. Pe lângă cele 33 de lucrări noi, vor fi expuse și desene în creion color create de Hockney la Paris la începutul anilor 1970, precum și o selecție de desene din anii 1980, când artistul a creat câte un autoportret în fiecare zi, timp de două luni.

'David Hockney: Drawing from Life' se deschide la 2 noiembrie 2023 și va fi deschisă până la 21 ianuarie 2024.

'Claude Gillot - Comedii, fabule și arabescuri' la Muzeul Luvru (Paris, Franța)

O expoziție care va avea loc în curând la apreciatul Muzeu al Luvrului reprezintă cel mai ambițios omagiu dedicat vreodată lui Gillot, cuprinzând aproape 90 dintre lucrările sale. Această expoziție nu numai că prezintă actuala și cea mai extinsă colecție de piese ale lui Gillot de la Luvru, dar se mândrește, de asemenea, cu împrumuturi de la instituții prestigioase precum Morgan Library & Museum, Metropolitan Museum of Art din New York, Biblioteca Regală a Belgiei și Musée d'Art.

'Claude Gillot - Comedii, fabule și arabescuri' se deschide la 9 noiembrie 2023 și va fi deschisă până la 12 februarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE