Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul Internaţional "George Enescu" 2023. Program, artiști și prețul biletelor

Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" debutează duminică, 27 august, la Sala Palatului din Bucureşti.

Festivalul se desfășoară în perioada 27 august - 24 septembrie 2023.

Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artişti invitaţi, în cadrul a 90 de concerte, informează un comunicat al organizatorilor, potrivit Agerpres.

Ce artiști vor concerta la Festivalul Enescu 2023

Printre orchestrele importante care vor participa la ediţia din acest an se numără Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Tonhalle din Zurich, London Symphony Orchestra şi Orchestra Filarmonică Cehă.

Printre soliştii care vor acompania orchestrele sunt Patricia Kopatchinskaja, Gautier Capucon, Yuja Wang, Klaus Makela, Daniel Hope, Olga Peretyatko, Fazil Say, Avi Avital, Kate Lindsey, Cameron Carpenter, Xavier de Maistre, Jose Cura, David Grimal, Daniel Muller-Schott, Benjamin Kruithof, Maria Marica, Alexandra Segal.

De asemenea, dirijori de prim rang internaţional vor urca pe scenă în cadrul festivalului - Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Wilson Hermanto, Paavo Jarvi, Delyana Lazarova, Lawrence Foster, Vladimir Jurowski.

Programul artistic

Programul complet al festivalului George Enescu poate fi consultat pe site-ul festivalenescu.ro.

"Tema ediţiei din acest an, 'Generozitate prin muzică', exprimă valorile fundamentale ale compozitorului George Enescu, duce cu gândul la Premiul Naţional George Enescu, iniţiat în 1913 de compozitorul român, şi descrie noile abordări în domeniul implicării sociale, educaţiei, formării, incluziunii şi contribuţiei în comunitate, specifice acestui impresionant eveniment artistic", se arată într-un comunicat.

Programul oficial din acest an cuprinde şase serii de concerte, fiecare cu o tematică diferită, construită pentru specificul fiecărei săli şi a publicului căreia îi este adresată.

 • Seria "Mari orchestre ale lumii" aduce 13 orchestre internaţionale şi trei orchestre din România pe scena de la Sala Palatului, într-un maraton muzical de 29 de concerte în 29 de zile consecutive.
 • Concertele de la Ateneul Român dau ocazia publicului să asculte cele mai cunoscute orchestre simfonice şi de cameră din lume la Ateneul Român. Seria oferă publicului ocazia unor întâlniri spectaculoase cu lucrări din opera unor cunoscuţi compozitori clasici şi contemporani.
 • Concertele de la miezul nopţii adună 11 propuneri de recitaluri de neratat, tot pe scena Ateneului Român, de această dată cu un program care trece de la muzică renascentistă şi barocă la folclor tradiţional georgian şi momente de improvizaţie.
 • Seria "Enescu şi contemporanii" surprinde relaţia pe care marele George Enescu o avea cu alţi mari compozitori într-o serie de concerte desfăşurate în dimineţile de weekend la Sala Auditorium.
 • Seria "Orchestre româneşti" oferă un program variat, care include autori romantici sau moderni, dar şi muzică contemporană. În program vor fi zece ansambluri reprezentative din Bucureşti şi alte cinci oraşe din ţară.
 • O serie nouă în acest an este "Concerte pentru familii şi copii". Iniţiativă a maestrului Cristian Măcelaru, seria adună patru concerte tematice, ce vor avea loc într-un spaţiu inclus în premieră în festival - Sala Majestic a Teatrului Odeon.

Ediţia din acest an este prima cu o nouă conducere, atât la nivel artistic, cât şi la nivel executiv. Maestrul Cristian Măcelaru îşi începe în mod oficial mandatul de director artistic al Festivalului "Enescu", iar Cristina Uruc, manager interimar Artexim, coordonează echipa executivă.

Prețul biletelor la Festivalul George Enescu 2023

Prețurile pentru un bilet încep de la 70 de lei și pot ajunge până la 250 de lei. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Eventim.

 • VIP: Preturi pornind de la: 250,00 RON
 • Categoria I, Pret normal: 200,00 RON
 • Categoria II, Pret normal: 170,00 RON
 • Categoria III, Pret normal: 120,00 RON
 • Categoria IV, Pret normal: 100,00 RON
 • Pret redus elev/stud/pens: 70,00 RON

Peste 60 de concerte vor fi transmise în direct pe site-ul Festivalului "Enescu". Lista completă este disponibilă pe www.festivalenescu.ro.

O altă secţiune importantă în programul din acest an este Piaţa Festivalului care revine după o pauză de câţiva ani, în perioada 17 - 24 septembrie, cu o serie de concerte cu acces gratuit în Piaţa George Enescu.

Tot o noutate a ediţiei este şi Blogul Festivalului Enescu, care va găzdui informaţii zilnice despre activităţile desfăşurate în cadrul evenimentului, precum şi o serie de editoriale semnate de scriitorul Radu Paraschivescu sub titlul "Jurnal de festival".

Festivalul Internaţional "George Enescu", organizat de Artexim, se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE