Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șobolanul cu praștie al lui Banksy, expus la Tel-Aviv

Un graffitti emblematic pentru rezistența palestiniană din teritoriile ocupate a reapărut într-o galerie de artă din Tel-Aviv. Lucrarea artistului Banksy a fost trecută clandestin de bariera care separă Israelul de Cisiordania și ridică întrebări privind etica achiziționării și expunerii acestei piese cu o puternică încărcătură politică.

Lucrarea, care face parte dintr-o serie creată în secret în 2007, redă un șobolan care trage cu praștia. Personajul șobolanului, o marcă distinctă pentru Banksy și care se regăsește și în alte piese cu subiecte politice, este un simbol al protestelor față de ocupația Israelului în Cisiordania.

Șobolanul, expus într-o carcasă de metal

Acum, lucrarea stă încorsetată într-o carcasă de metal, într-o galerie șic din inima Tel-Avivului.

Koby Abergel, dealer de artă israelian: „Știu politica lui Banksy privind mutarea oricărui graffitti din locul unde a fost creat, dar a existat o ocazie în care noi am colaborat și sunt sigur că acum va fi pentru a doua oară. Asta pentru că am luat o lucrare originală de acum 15 ani și am adus-o pe principala arteră a Tel-Avivului pentru a fi arătată publicului, pentru a arăta mesajul său, iar Banksy ar trebui să fie mulțumit.”

Mesajul artistului

Dealerul de artă susține că galeria este doar un mediu de expunere pentru lucrarea lui Banksy. Deși spune că lasă interpretările politice la latitudinea publicului, el a sintetizat mesajul artistului.

Koby Abergel, dealer de artă israelian: „După cum vedeți, arată ca povestea lui David și Goliat pe care Banksy a vrut să o spună prin acest protest politic în Cisiordania. Noi, ca dealeri de artă și consultanți, vedem lucrările lui Banksy în primul rând ca artă și apoi lăsăm publicul să decidă.”

Călătoria lucrării de artă

Pentru a ajunge în galeria din Tel-Aviv, lucrarea, desenată pe un bloc de beton care făcea parte dintr-o garnizoană israeliană abandonată în Betleem, a făcut o călătorie de 70 de kilometri și a trebuit să treacă de forțele de securitate evreiești care păzesc bariera ce separă teritoriile ocupate. Dealerul de artă și proprietarul galeriei au evitat să precizeze cum au intrat în posesia graffittiului.

Jeries Qumsieh, purtătorul de cuvânt al ministerului palestinian pentru Turism și Antichități: „Noi considerăm că aceste lucrări sunt realizate de artistul internațional pentru Betleem, pentru Palestina, pentru vizitatori. Așa că relocarea lor, manipularea și furtul lor reprezintă un delict.”

Șobolanul cu praștie nu este prima lucrare a lui Banksy care este îndepărtată din locul unde a fost creată. În 2008, alte două piese au fost scoase din Betleem și au reapărut în galerii din Statele Unite și Marea Britanie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE