Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Takashi Murakami, artistul renumit în cultura urbană contemporană

Arta se regăsește în ziua de astăzi în tot ceea ce ne înconjoară: modă, muzică, în mediul online, ba chiar în sport.  

Iar unul dintre artiștii contemporani care au atins toate aceste domenii este japonezul Takashi Murakami, un personaj extrem de simpatic și cu o influență puternică în domeniul artei.

Artistul contemporan din Japonia a colaborat cu cele mai importante nume din cultura urbană din ziua de astăzi. Are un stil bine înrădăcinat în cultura japoneză, cu inspirație din societatea și probleme actuale ale țării din care provine.

Artă colorată, animată și veselă

Fie că vorbim de coperta de album a lui Kanye West, de logoul Google, skateurile de la Supreme sau gențile de la Louis Vuitton, stilul japonezului poate fi ochit de la un kilometru distanță. Este colorat, animat, vesel și poate cel mai important, unic.

Artistul este printre primii care au îmbinat arta cu animația. Totul a pornit din copilăria lui, și pasiunea pentru anime și manga. A studiat Facultatea de Arte în Tokyo și și-a propus să facă animații. S-a îndrăgostit însă și de arta tradițional japoneză și a decis șă le îmbine pe cele două.  Când a terminat sudiile, și-a dat seama că arta din Japonia este prea influențată de moda din vest, așa că a făcut ce l-a trecut capul iar succesul a venit fără prea mult efort .

Anii 90 l-au transformat într-un artist contemporan la mare căutare. În 1994 a mers în practică în New York iar la scurt timp după și-a deschis propriul studio de artă în Japonia. Apoi, lucrările sale au început să fie expuse la marile galerii de artă din Europa și America.

Sculptură a artistului vândută cu 15 milioane de dolari

O sculptară a artistului din acea perioadă, un cowboy nud s-a vândut cu 15 milioane de dolari în 2008 și este cea mai scumpă operă a japonezului. 

În 1997 a început o colaborate cu Louis Vuitton. Nu vorbim însă de o singură colecție, ci de o colaborare care a durat nu mai puțin de 16 ani până în 2013 și a adus piese de colecție legendare. gențile cu logouri colorate, care au umplut Hollywoodul în anii 2000, sunt creația japonezului.

Regretatul creator de modă Virgil Abloh l-a ”furat” pe Takashi Murakami pentru mai multe colaborări pentru Off-White. Floarea simpatică a furat inimile pasionaților de streetwear și a fost apoi transpusă chiar și într-o pereche de sneakersi Air Force 1 x Off White.

Iar pentru că suntem în 2022 și nu a dorit să lase niciun domeniu neacoperit, japonezul s-a pus și pe făcut NFT-uri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE