Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arta - simplă pasiune sau investiție. Investițiile în artă, considerate printre cele mai sigure

Arta e una dintre cele mai sigure investiții. A dovedit-o istoria, dar și perioada pandemiei, când numărul de tranzacții a crescut. Vânzările în cadrul licitațiilor sunt tot mai căutate, spun specialiștii.

Cum putem investi în artă

O lucrare celebră de artă se va vinde, indiferent de vremuri, la un preț care să îi confirme valoarea. Dacă foarte mulți investitori preferă domenii precum imobiliarele sau, în ultimii ani, bitcoin, sunt și mulți alții care și-au canalizat investițiile spre artă.

„În această perioadă tulbure, o perioadă de criză, investitorii și colecționarii au găsit în cadrul pieței românești de artă o piață pentru investiții, pentru a-și diversifica portofoliile. Pentru că investițiile în cadrul pieței de artă nu conțin note speculative, motiv pentru care se apropie mai mult de zona de tezaurizare. Ce înseamnă această formă de investiție? Pentru că investești și-ți securizezi banii, averea, o protejezi, iar la sfârșitul acestei perioade de criză, e posibil să obții cel puțin aceeași valoare pe care ai investit-o în perioada de criză sau chiar dublu”, spune Alina Panico, PR manager casă de licitație.

„Eu am o casă de avocatură și am reușit să am disponibilități, să spunem așa, pentru a-mi satisface interesele mele spirituale pe zona artei, pe diverse zone, europeană, japoneză și românească. E un noroc că n-am fost nevoit să vând, dar sigur că e normal să vinzi, e normal să intri în piața de artă. Ba chiar sunt interesat să sprijin cel puțin partea de artă japoneză, care în România este foarte puțin evidentă”, spune George Șerban, avocat, colecționar de artă.

„Îndrum românii care doresc să investească în artă întotdeauna să meargă pe mâna unui specialist, a unui expert de artă, pentru că acei bănuți pe care îi canalizează spre zona de artă, să aibă și un randament așa cum își dorește tânărul investitor. Este mai mult decât obligatoriu să ai un specialist alături de tine, atunci când dorești să cumperi o piesă, o operă de artă dintr-o galerie de artă sau de la o casă de licitații”, spune Luciana Stanciu, manager casă de licitație.

Tranzacțiile online de pe piața de artă

Statisticile din ultimii doi ani privind tranzacțiile de pe piața de artă din întreaga lume au evidențiat faptul că pandemia a influențat în mod semnificativ achizițiile de artă. Acestea s-au desfășurat în cea mai mare parte online. În anul 2021, la nivel mondial vânzările au fost de aproximativ 13 miliarde de euro.

În Europa, țările cu cei mai mulți investitori pe piața de artă sunt Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Elveţia, urmate de Polonia. Marea Britanie este chiar pe locul al treilea mondial, după Statele Unite şi China.

În România, în ultimii doi ani, tranzacțiile de artă prin licitație au crescut. Preferințele cumpărătorilor români, colecționari sau investitori, sunt arta clasică, bijuteriile de colecție și ceasurile.

„Investiția în artă este necesară. La un moment dat, ce să faci cu banii? N-am urmărit sau dacă vreți n-am fost foarte interesat pe zona asta de creștere. Ce m-a interesat a fost să-mi îmbogățesc colecția. Dar probabil că trebuie să urmărești la 3-4 ani lucrarea pe care ai cumpărat-o. Anul ăsta poate costă mai mult. Mi-e greu să vă spun, în zona artei românești, să susțin această idee pentru că sunt doar câțiva autori sau artiști care au ceva cote, la unii chiar și cresc, pe care îi cunoaștem. N-are sens să dăm noi acum nume să le facem noi reclamă”, spune George Șerban, avocat, colecționar de artă.

Potrivit cifrelor transmise de una dintre cele mai importante case de licitații de artă din România, în anul 2021, și arta contemporană a înregistrat o creștere ca nivel al achizițiilor. Astfel, rezultatele indică față de 2020 o creștere, în 2021, de 10,2%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE