Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambrotipia: Cum realizezi o fotografie care să arate ca în secolul al XIX-lea

Ambrotipia sau tehnica lucrului în argint a apărut, pentru prima dată, în anul 1850. În România, a fost preluată de celebrul fotograf al Casei Regale, Carol Popp de Szatmáry. Nu este, însă, o tehnică pe care orice fotograf să o poată stăpâni cu ușurință. Este nevoie de ani de exercițiu, dar, în cele din urmă, este vorba și despre pasiunea pentru orice înseamnă, de fapt, fotografia, ca artă. 

Cum realizezi o fotografie-portret care să arate exact ca în secolul al XIX-lea?

Procedeul de obținere a fotografiei prin ambrotipie începe cu o bucată de sticlă căreia i se aplică o soluție de argint. Fotografia este realizată cu un aparat cu burduf, iar timpul de expunere este de minimum 10 secunde, timp în care cel fotografiat trebuie să stea nemișcat. Sticla pe care se imprimă fotografia este tratată în camera obscură. Rezultatul este, de fiecare dată, surprinzător.

„Am făcut fotografii dintotdeauna, însă pasiunea a fost hrănită de apariția digitalului, în mod paradoxal față de ceea ce fac acum. Momentul în care au apărut primele aparate digitale și ideea de instant feedback au dus la apariția acestui hobby. Eram avocat și călătoream foarte mult. În timp, hobby-ul a devenit o chestiune din ce în ce mai serioasă. Îmi plănuiam rutele în funcție de ce fotografii voiam să fac, devenise ceva foarte important”, spune fotograful Ștefan Dinu.

Multă lume se referă la ambrotipie ca „regina portretelor din fotografie”

„Acest lucru se întâmplă datorită capacității de a scoate la iveală starea interioară și de a te arăta într-un fel destul de natural, cum ești perceput de ceilalți. Pe lângă densitatea și grosimea plăcii de argint, mult mai importantă e expunerea lungă, de 10 secunde care face ca privitorul să treacă prin mai multe microexpresii. Nu poți menține o anumită poziție a mușchilor feței și, atunci, treci prin mai multe expresii, legate și de starea prin care treci în acel moment. La sfârșit, în 10-15 secunde, placa de argint înregistrează o medie a acestor expresii. E ca și cum ți-ai face 1.500 de seflie-uri, de câte 1/100, le-ai suprapune și ai vedea ce iese”, a adăugat fotograful Ștefan Dinu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE