Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deșeuri transformate în artă. Plastic, lemn, metal, piese de mobilier, în oceanele planetei

Pare de necrezut, însă în oceanele planetei, voluntarii care strâng deșeuri au găsit inclusiv piese de mobilier: fotolii, canapele, dulapuri. În Australia, o organizație care adună gunoaiele din mări și oceane a avut o idee originală: să transforme deșeurile în artă. Localnicii merg la târgul organizat pe dig și își aleg materia primă, fiecare pentru meșteșugul său.

Bărcile sunt încărcate încă de dimineața, în Geraldton, Australia, însă nu cu obișnuita captură din ocean. Sunt multe frânghii, plase, resturi de plastic și lemn, o grămadă de lucruri neobișnuite. De fapt, sunt gunoaie adunate de voluntari, lângă insulele Abrolhos, la 60 de km depărtare în largul mării.

Nimic din încărcătura de pe vas nu va fi dus la groapa de gunoi. Totul va fi predat unor artiști, pentru a le transforma în artă.

Gunoaie din ocean, transformate în artă

„Caut capace de sticlă și tot felul de nimicuri din gunoi ca să fac artă din ele. Frânghia aceasta este cu totul diferită de orice am mai văzut, va ieși un coș tare frumos din ea”, spune unul dintre artiști.

Rezultatele obținute sunt uimitoare, te pun pe gândiri. Unele dintre obiectele obținute sunt bune de purtat.

„Anul acesta, am realizat această lucrare, <<Nixie, spiridușul de apă>>.  Este o lucrare de artă care poate fi purtată. Este o jupă de balerină, cu corset, cred că este foarte drăguță. Am realizat-o din frânghii, plase și cablu”, spune un alt voluntar.

Întreaga acțiune a voluntarilor a pornit, de fapt, de la colectarea din ocean a deșeurilor care ar pot dăuna animalelor marine și păsărilor.

„Aceste bucăți de plastic plutesc pe ocean. Animalele marine le mănâncă, păsările le mănâncă. S-au găsit astfel de bucăți de plastic în stomacul păsărilor”, avertizează un voluntar.

„Când am început proiectul Flotsam și Jetsam, 17 voluntari reușeau să umple o barcă cu deșeuri din ocean, într-o zi. Acum, avem 30 de voluntari care umplu aceeași barcă în trei zile. Asta înseamnă că este mai puțin gunoi în ocean. Facem bine ce facem”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE