Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Primul muzeu de artă imersivă din România, inaugurat în București. Ce expoziții sunt găzduite și ce experiențe îi așteaptă pe vizitatori

Publicat de: Euronews

Museum of Immersive New Art – MINA este primul muzeu de artă imersivă din România, deschis la București, și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

Spaţiul care găzduieşte muzeul are 2.500 de metri pătraţi şi mai multe zone dedicate adulţilor şi copiilor. Cei care vor merge acolo sunt întâmpinaţi de un ghid virtual, un avatar conversaţional care foloseşte inteligenţa artificială.

„Datorită experienţei pe care am acumulat-o, am reuşit să punem pe picioare acest muzeu de new media art. Va avea mai multe componente principale. Prima este spaţiul imersiv, care va prezenta cele două show-uri la care am lucrat: Gustav Klimt şi Lumea Subacvatică. La mijlocul lunii septembrie vom lansa şi spaţiul pentru copii, Mina Kids, care conţine 16 instalaţii educative şi interactive”, a declarat Sorina Topceanu, cofondator MINA, pentru Agerpres.

Curs de educație financiară, predat de un avatar AI

„Arta imersivă are această unicitate de a te transpune în lucrările artistului prezentat. Dat fiind că proporţiile se schimbă, fiind un spaţiu foarte mare, are 400 de metri pătraţi, cu o înălţime de şapte metri şi cu proiecţii 360, lucrările devin mult mai mari faţă de vizitatori şi pot fi explorate mai în detaliu”, a mai precizat Sorina Topceanu.

Iar lucrurile nu se opresc aici. 

„Vom avea şi un curs de educaţie financiară predat de un avatar de inteligenţă artificială, o instalaţie care promovează o nutriţie echilibrată. O să avem şi un tobogan care o să fie mapat cu tema apei sau o trambulină mapată cu sistemul solar. Avem şi pădurea magică, unde prin diverşi senzori pe care îi folosim copiii vor interacţiona cu proiecţiile respective. Tehnologiile folosite în spaţiu sunt cele pe bază de: video mapping, realitatea virtuală, inteligenţă artificială şi diverşi senzori de mişcare”, a explicat Sorina Topceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE