Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

China interzice importul de fructe de mare din Japonia, din cauza eliberării în ocean a apelor uzate de la Fukushima

Fructele de mare sunt tot mai scumpe în China, mai ales după ce Beijingul a interzis importurile din Japonia. Acest lucru se întâmplă după ce autoritățile nipone au început deversarea în Oceanul Pacific a apei de la centrala nucleară Fukushima. În ciuda creșterii prețurilor, oamenii de afaceri din China spun că nu și-au pierdut clienții pentru că au găsit alte surse de aprovizionare.

Pescarii locali își continuă activitatea în Marea Chinei de Est, iar restaurantele specializate în fructe de mare sunt, în continuare, pline. 

”Numărul clienților s-a dublat față de sezonul trecut. Cred că guvernul are un plan pentru a face față și noi vom implementa orice măsură va fi nevoie”, spune un pescar. 

Unii locuitori sunt convinși că nu au de ce să se teamă pentru că au primit asigurări că situația este sub control. În plus, ei cred că guvernul va testa fructele de mare înainte de a ajunge în piață.

”Cineva va verifica proveniența fructelor de mare și credem în capacitatea guvernului de a ține situația sub control”, spune un localnic. 

Totuși, clienții restaurantelor cu specific japonez sunt mai reticenți. Angajații unor astfel de restaurante au mărturisit că mulți clienți întreabă care este proveniența fructelor de mare înainte de a se așeza la masă. 

”Creveții noștri de apă dulce provin din Rusia, scoicile arctice provin din Canada, iar somonul este produs în general în Norvegia și Chile. Avem foarte puține fructe de mare importate din Japonia, dacă avem”, a explicat Feng, un angajat al unui restaurant japonez. 

Japonia a început deversarea apelor radioactive de la Fukushima săptămâna trecută. Acțiunea este puternic contestată de grupurile de pescuit și criticată de țările vecine. Guvernul Japoniei și operatorul centralei spun că apele uzate radioactive tratate care s-au acumulat de la accidentul din martie 2011 trebuie evacuate pentru că nu mai există spațiu de stocare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE