Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fukushima: A fost prins un pește cu o concentrare radioactivă de 180 de ori mai mare decât limita

Un eveniment care a avut loc în luna mai și care a fost publicat abia acum ridică semne de întrebare în Japonia. Un pește capturat în zona centralei nucleare de la Fukushima Daiichi avea o concentrație radioactivă de 180 de ori mai mare decât limita de siguranță, potrivit autorităților nipone. El a fost prins într-un dig aflat între reactoarele nucleare care s-au topit în 2011 și au dus la dezastrul de la acea vreme.

Peștele din specia biban negru, care a fost capturat pe 18 mai 2023, conținea 18.000 de becquereli de Cesiu pe kilogram, față de nivelul maxim legal de 100 de becquereli pe kilogram. Dezvăluirea a fost făcută de Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, TEPCO (Tokyo Electric Power Company).

Un pește cu nivel radioactiv de 180 de ori mai mare a fost prins la Fukushima

Întrebat dacă această problemă nu reprezintă o problemă, un reprezentant al TEPCO a precizat că "impactul asupra publicului și mediului va fi infim".

Concentrația de Cesiu din sedimentele aflate pe fundul mării din digul interior are peste 100.000 de becquereli pe kilogram, potrivit Tepco.

Agenția Internațională pentru Energie Atimocă, din cadrul ONU, a aprobat ca Japonia să poată elibera, începând cu luna august, 1,3 milioane de tone de apă tratată, de la centrala Fukushima, pe o durată de zeci de ani, numai că asta a stârnit îngrijorare în contextul actual. Astfel, oficialitățile din Hong Kong au amenințat că vor interzice importurile de alimente din 10 prefecturi japoneze dacă eliberarea apei va fi făcută conform planului, conform AP. În plus, China a început deja să testeze radioactivitatea importurilor de fructe de mare venite din Japonia. Exporturile de biban negru de mare, capturat în largul prefecturii Fukushima, au fost suspendate din februarie 2022.

Începând cu 2012, la câteva luni după accidentul din martie 2011, TEPCO a început să scoată peștii din portul aflat în acea zonă, pentru a-i împiedica să se deplaseze în alte zone, după cum au anunțat reprezentanii companiei.

„Deoarece apa contaminată a intrat în portul centralei nucleare Fukushima imediat după accident, Tepco a scos periodic peștii din interiorul portului începând din 2012, folosind plase de pescuit care au fost instalate pentru a împiedica peștii să iasă din port”, a declarat un oficial Tepco pentru The Guardian.

Nu este însă prima dată când sunt pescuiți pești contaminați din acea zonă. Din mai 2022 și până în mai 2023, au fost prinși 44 de pești cu nivel radioactiv de peste 100 de becquereli pe kilogram. În iunie 2022, a fost capturată o o anghilă, cu 1.700 de becquereli pe kg, iar în aprilie 2023, un păstrăv de mare, cu 1.200 de becquereli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE