Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planul de la Fukushima naște îngrijorări. Oamenii se tem de contaminarea oceanului din cauza deversării apei radioactive

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică spune că planul autorităților nipone de a deversa în mare apa reziduală radioactivă de la centrala nucleară Fukushima nu prezintă riscuri. Pe de altă parte, oamenii se tem că o astfel de acțiune va duce la contaminarea peștilor din regiune. Organizațiile pentru protecția mediului se opun și ele unui astfel de plan. 

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a făcut o vizită în Japonia pentru a discuta cu oficialii guvernamentali despre controversatul plan de deversare a apei radioactive tratate de la centrala Fukushima. Centrala nucleară a fost grav avariată de cutremurul din 2011, urmat de un puternic tsunami.

Apa adunată în toți acești ani este stocată în peste 1.000 de rezervoare, însă guvernul Japoniei susține că aceasta nu este o soluție pe termen lung. Astfel, planul prevede deversarea în mare a nu mai puțin de 1,3 milioane de tone de apă reziduală radioactivă tratată, în următorii 30-40 de ani. Agenția condusă de Grossi a publicat un raport prin care dă undă verde planului. 

Rafel Grossi, Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Datoria noastră este, în primul rând, să punem în aplicare măsuri pentru a evita răul. Și, în al doilea rând, să explicăm ce fac acolo. De asta merg acolo și mă întâlnesc cu oamenii, ca să le explic. Cred că unii s-ar putea să nu accepte niciodată sau să nutrească mereu suspiciuni și scepticism. E în firea omului.”

Oamenii se tem de contaminarea peștilor în Coreea de Sud

Oamenii din Coreea de Sud se tem de contaminarea peștilor, în timp ce guvernul de la Seul susține că planul întrunește standardele internaționale în domeniu. 

”Japonia spune că nu există probleme din punct de vedere științific. Totuși, sunt puțin îngrijorată. Totul a fost deja decis și nu-mi imaginez cum s-ar mai putea schimba ceva, nici măcar cu proteste față de decizie. E datoria politicienilor să rezolve această problemă”, spune un localnic. 

”Cred că este periculos. Chiar dacă vorbim despre pești din apele sud-coreene, tot aș avea dubii dacă îi poți consuma în siguranță”, menționează un altul.

Apa radioactivă tratată va fi trimisă printr-o conductă către o instalație de coastă. Aici va fi puternic diluată cu apă de mare și va fi testată pentru ultima oară. Apoi va fi eliberată la 1 kilometru în larg, printr-un tunel submarin.

Întreaga procedură de deversare a apei reziduale va dura decenii și va fi supervizată de experți ai agenției pentru energie atomică. Pe lângă organizațiile de protecție a mediului, și China cere Japoniei să suspende operațiunea, pe care o consideră iresponsabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE