Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezastrul de la Cernobîl. Ghidurile statelor europene pentru populație, în cazul unui accident nuclear

Pe 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul 4 al centralei Cernobîl din Ucraina. Au trecut 37 de ani de la producerea celui mai grav incident nuclear din istorie.

Catastrofa de la Cernobîl încă ridică semne de întrebare privind siguranța utilizării energiei nucleare.

Amenințarea unui nou accident nuclear în Europa a fost accentuată în 2022, când soldații ruși au ocupat Zona de Excludere din jurul centralei de la Cernobîl (aproximativ 30 de kilometri) timp de peste cinci săptămâni, fiind posibil să fi fost otrăviți de radiații.

La începutul războiului, Euronews România a vorbit cu ghizii de la Cernobîl, care ne-au prezentat situația de la centrală în săptămânile de ocupație rusească.

@euronews.romania Cernobîl, la 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie #cernobil #euronews #euronewsromania #fyp ♬ original sound - Euronews România

De asemenea, intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Lăsând la o parte evenimentele din Ucraina, diferite țări au opinii diferite cu privire la viitorul energiei nucleare. Germania s-a angajat să își închidă complet rețeaua nucleară după dezastrul de la Fukushima din 2011 și a finalizat procesul în această primăvară, dar milioane de europeni trăiesc astăzi la o distanță mică de cel puțin o centrală nucleară.

Ce trebuie făcut în caz de accident nuclear

În Franța există 56 de centrale nucleare. Spania are șapte centrale nucleare generează aproximativ 20% din energia țării. Iar în Suedia, unde există șase reactoare în trei centrale nucleare, scrie euronews.com.

Autoritățile din aceste state au pregătit o serie de sfaturi pentru populație:

  • Rămâneți în interior, cu ferestrele și ușile închise;
  • Opriți ventilatoarele, echipamentele de ventilație, cazanele de încălzire centrală;
  • Asculțati radioul și evitați să folosiți telefoanele mobile;
  • Pregătiți o trusă de urgență cu medicamente, haine, alimente, apă și copii ale documentelor importante;
  • Luați tabletele cu iod;
  • Rămâneți în apropierea zonei contaminată cât mai puțin timp posibil.

Centralele nucleare mai vechi prezintă mai multe riscuri

Din fericire, este destul de puțin probabil ca europenii să fie expuși la radiații în urma unui accident la o centrală nucleară - deși nu este imposibil.

Ceea ce a făcut ca explozia din 1986 de la Cernobîl să fie atât de dezastruoasă a fost combinația dintre o proiectare proastă, practici de siguranță inferioare, un test gestionat greșit și confuzia informațiilor după eveniment. Majoritatea acestor factori nu sunt prezenți atunci când vine vorba de sectorul energetic nuclear modern din Europa.

VEZI GALERIA
7 imagini

Ce s-ar întâmpla în cazul unui dezastru nuclear

Oamenii de știință de la Institutul Biosphère din Geneva au analizat în detaliu daunele care ar putea rezulta în urma unui accident la una dintre cele cinci centrale nucleare din Elveția, printre care se numără cel mai vechi reactor încă în funcțiune din lume, Benzau I.

Conform concluziilor lor, o topire a centralei elvețiene ar putea afecta 16-24 de milioane de europeni, în funcție de condițiile meteorologice, cu mii de decese cauzate de radiații dincolo de granițele Elveției.

Unele țări își fac deja griji cu privire la amenințarea unei scurgeri nucleare din partea vecinilor lor și, într-adevăr, se ocupă de aceasta.

Cel mai vechi reactor din Marea Britanie, Sellafield, în prezent dezafectat, a fost o rană de zeci de ani: un incendiu din 1957 a trimis în aer particule radioactive care au fost detectate în Scandinavia și Germania; deșeurile au fost aruncate și descărcate din greșeală în Marea Irlandei în mai multe rânduri.

În prezent, operațiunea de curățare incredibil de complexă care este încă în desfășurare la acest sit costă statul britanic până la 2,25 miliarde de euro pe an și implică riscuri semnificative ca alte deșeuri radioactive să fie eliberate în apa mării, la care Irlanda, Islanda și nord-vestul Europei în general vor trebui să facă față.

Când centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia a fost avariată de un tsunami în 2021, autoritățile japoneze au evacuat toate persoanele aflate pe o rază de 20 km în jurul acesteia, ceea ce înseamnă că 109.000 de persoane au fost strămutate, în timp ce alte zeci de mii au părăsit zonele din apropiere din proprie inițiativă.

Dar când cercetătorii britanici William Nuttall și Philip Thomas au efectuat un experiment pentru a vedea ce ar fi necesar dacă un dezastru similar s-ar întâmpla în sudul Angliei, au calculat că evacuarea ar trebui să implice doar un sat din apropiere.

Reactoarele moderne nu reprezintă același risc ca centrala Cernobîl

Proiectarea centralei de la Cernobîl și neglijarea protocoalelor de siguranță au fost motivul eliberării masive de radiații; reactoarele mai moderne, care sunt construite cu vase de reținere, nu prezintă, în general, același nivel de risc.

Este posibil să nu vi se ceară - sau să fiți forțat - să plecați oricum. După cum au subliniat cercetătorii, bulversarea unei evacuări în masă pe termen lung poate prezenta în sine probleme de sănătate publică.

"Organizația Mondială a Sănătății a documentat tulburările provocate de dezastrul de la Cernobîl în rândul comunității relocate și a constatat o moștenire de depresie și alcoolism. La nivelul întregii populații, o creștere a sinuciderilor și a abuzului de substanțe poate scurta viețile persoanelor evacuate mult mai mult decât ar fi putut fi pierdute din cauza radiațiilor în vechile lor case. Dovezi similare încep să apară de la Fukushima, în special în cazul sinuciderilor în rândul bărbaților", au scris aceștia pentru The Conversation.

Deocamdată, tendința generală în domeniul nuclear în Europa este neclară, dar sectorul nu va dispărea. Cu dezafectarea în așteptare în diverse locuri, țări precum Finlanda pornesc noi reactoare pentru a acoperi golul energetic lăsat de Rusia - ceea ce înseamnă că cetățenii lor vor trăi cu reactoare proiectate să funcționeze timp de o jumătate de secol sau mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE